Beszavazó-show: pénteki miniszterelnök-jelöltek Takácstól Bokrosig

Péntekre ígértek új miniszterelnök-jelöltet a szocialisták Surányi György helyett. Az SZDSZ-nek viszont nem tetszett a hűtőgépeket is gyártó Electrolux magyar cégének vezérigazgatója, ezért délutánra bemondták az all in-t, és közölték: számukra Bokros Lajos az elfogadható. Gyurcsány utódjának pénteki keresése percről percre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szili: méltatlan az országhoz, ami történik 21:00
 
Az Országgyűlés elnöke péntek este azt mondta: meg kell akadályozni az ország sodródását, és azt, hogy a demokráciába és a demokratikus intézményekbe vetett hitüket elveszítsék az emberek. Szili Katalin hangsúlyozta: vállalni kell a politikai felelősséget a válság és a helyzet megoldásában.

Suchman: válasszon új elnököt az MSZP 19:25

Suchman Tamás szerint az MSZP-nek új elnököt kell választania, Gyurcsány Ferencnek pedig ki kell vonulnia a politikai folyamatokból. A kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos erről pénteken este nyilatkozott az MTI-nek.

A képviselő kutyakomédiának nevezte, ami az elmúlt napokban zajlik.  Suchman Tamás közölte, hogy választókerületi elnökként, küldöttként vagy a választmány tagjaként hivatalosan is megteszi a kezdeményezését, hogy válasszon új elnököt a szocialista párt. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc is belátja, hogy amit a kongresszuson elhatározott, az nem működik.

Dávid Ibolya: az SZDSZ az MDF programját választotta 18:20

Az SZDSZ pénteki döntésével az MDF programját választotta - mondta Dávid Ibolya. A Magyar Demokrata Fórum elnöke közölte: ők továbbra is a parlament feloszlatását szorgalmazzák. "Egyvalami bebizonyosodott: az SZDSZ is belátta, hogy két alternatíva között lehet választani: a programtalan Fideszé és az őszinte MDF-es politika között. Az SZDSZ döntött: az MDF programjára szavaz" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Orbán: Magyarországnak teljes megújulásra van szüksége 17:05

 
Magyarországnak nem válságkezelésre, hanem teljes megújulásra van szüksége - jelentette ki Orbán Viktor Pécsett.  - A világ nem egyszerűen válságon megy keresztül, hanem lezár egy korszakot. Mi egy más, újjászülető világot látunk majd magunk előtt, ezért Magyarországnak most nem válságkezeléssel, hanem az új világ megértésével, a rá való felkészüléssel kell foglalkoznia - mondta a Fidesz elnöke európai parlamenti választásokra készülő pártjának A vidék Európája című kampányrendezvényén.

Különvélemény: Sándor Klára támogatta Takács jelölését 16:51

Sándor Klára nem ért egyet az SZDSZ ügyvivői testületének döntésével, amellyel elutasították Takács János miniszterelnökké jelölését.  A szabad demokrata képviselő  az MTI-vel közölte, hogy az ügyvivői testület ülésén megszületett véleménynek ő éppen az ellenkezőjét fejtette volna ki, mert meglátása szerint Takács János, a szocialisták jelöltje korábban azt a programot adta elő, amit az SZDSZ évek óta képvisel. Magyarázatként hozzátette: program alatt azt érti, hogy az Electrolux magyarországi vezérigazgatója az utóbbi években olyan nyilatkozatokat tett az adóegyszerűsítésről, a reformok szükségességéről, az eurózónához való csatlakozás szükségességéről, amelyek nagyon közel állnak az SZDSZ által képviseltekhez.

A politikus elmondta, hogy az ülésen nem tudott részt venni, bár a frakciótagokat is meghívták, ők nem szavazhattak. Sándor Klára hangot adott annak a reményének, hogy a szabad demokraták frakciója elé kerül az ügy: mint mondta, azt várja a frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport elé viszi Takács János jelölését. Hozzátette: azt is reméli, hogy a képviselőcsoport támogatni fogja a jelölést.

Az MSZP nem érti, de tudomásul veszi 16:21

Az MSZP nem érti, de tudomásul veszi az SZDSZ döntését, miszerint a liberális párt Bokros Lajost javasolja miniszterelnök-jelöltnek - közölte Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja pénteken Budapesten újságírókkal.  Elmondta: a szocialista párt a következő napokban javaslatot tesz a további teendőkre.

Ülésezik az MSZP elnöksége 16:00

Délután ismét összeült az MSZP elnöksége, miután az SZDSZ azt javasolta: a szocialisták fontolják meg Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét - értesült az MTI.


SZDSZ all in: Bokros az elfogadható jelölt

 Az SZDSZ számára három miniszterelnök-jelölt volt elfogadható: Surányi György, Békesi László és Bokros Lajos - mondta az MSZP és a szabad demokraták pénteki egyeztetése után Fodor Gábor.  A már véget is ért egyeztetést követően a pártelnök kijelentette: mára világossá vált, hogy az első kettő jelölt nemet mondott a felkérésre, ezért most az SZDSZ azt javasolta: az MSZP fontolja meg Bokros Lajos jelölését.

Hírszerző: az SZDSZ elutasította Takács Jánost 14:29

A Hírszerző internetes újság értesülése szerint az SZDSZ nem fogadja el a Gyurcsány Ferenc által legutóbb jelölt Takács János miniszterelnök-jelöltségét. A lap úgy tudja: az SZDSZ ügyvivői 8:3 arányban utasították el a kormányfő jelöltjét.  A Hírszerző értesülését lényegében az MTI-nek nyilatkozó szabad demokrata források is megerősítették, az SZDSZ ügyvivői testületében kialakult szavazati arányokkal kapcsolatban azonban nem kommentálták a Hírszerzőn közölt számokat. A Hírszerző szerint ezzel a döntéssel az SZDSZ "kiszáll" az egyeztetésből. 

"A liberálisok a jelek szerint megelégelték, hogy az MSZP naponta több és egyre komolytalanabb jelölttel bombázza őket, és nemet mondtak a népszerű Electrolux-vezér jelölésére" - írta az internetes újság.

 Véget ért az MSZP elnökségének és az SZDSZ ÜT-nek az ülése 13:57

Hivatalos nyilatkozat nélkül ért véget az MSZP országos elnökségének ülése és az SZDSZ ügyvivői testületének (ÜT) ülése is pénteken Budapesten.  Az MSZP elnökségéről távozók semmit nem közöltek a sajtóval, az SZDSZ ÜT-ről távozó Fodor Gábor pedig csak annyit tudatott: indulnak az MSZP és az SZDSZ egyeztetésének újabb fordulójára.
 
Nyakó István az MSZP szóvivője korábban közölte, az MSZP elnöksége Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök előterjesztésében a kormányfőjelölésről tárgyal. Az elnökségi ülésre érkező politikusok, Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, Veres János elnökségi tag, Lamperth Mónika elnökhelyettes és Hiller István elnökségi tag is azt mondta az újságíróknak, hogy lesz jelölt.

Orbán: válságkezelő Mekkmestert keresnek 13:20

Orbán Viktor szerint a "válságkezelő mekkmester" szerepére keresnek a szocialisták színészt, de komoly, felelős ember ebben a komédiában nem vesz részt, ezért helyes döntésnek tartja, hogy Surányi György elutasította a miniszterelnök-jelöltséget. A Fidesz elnöke egy pénteki könyvbemutatón arról is beszélt, hogy egy következő kormánynak jogi kereteket kell teremteni a politikai felelősségrevonáshoz.   
 
A Fidesz elnöke Matolcsy György Jövőkép című könyvének bemutatóján azt mondta, a miniszterelnök ugyan beismerte, hogy megbukott, de más nem történt, minden a régi szocialista úton megy tovább, "csak egy másik színészt keresnek a válságkezelő mekkmester szerepébe".
 
Szerinte ugyanakkor komoly, felelős ember ebben a komédiában nem vesz részt, ilyen "paprikajancsi" szerepet nem vállal. Orbán Viktor szerint éppen ezért a miniszterelnök-jelöltektől érkezett nemek bizakodásra adnak okot. Mint mondta, lenne vitájuk Surányi Györggyel, de ő mégiscsak egy komoly ember, akire országnak a jövőben a szüksége van, és jó döntést hozott, hogy nem vállalta a miniszterelnök-jelöltséget.

Nevek említése nélkül utalt arra, hogy más tekintélyes szakemberek sem akarták eljátszani "ezt a méltatlan paprikajancsi szerepet", ami szerinte azt jelenti, van remény, van még tartás ebben az országban, vannak szakemberek, akik a legnagyobb csábításnak is képesek ellenállni.

Hangsúlyozta, bárkit is ültetnek a kormányfői székbe, és bárkik is lesznek a miniszterek, csak gyenge kormányfő és gyenge kormány születhet, mert nem választotta meg őket senki, csupán "néhány leszerepelt, saját hatalmát és egzisztenciáját féltő parlamenti politikus".

Takács János, az Electrolux vezérizgatója az új jelölt 12:56

 Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az MTI azon információját, hogy ő lenne Gyurcsány Ferenc új miniszterelnök-jelöltje. Az MTI úgy tudja, őt javasolta a kormányfő miniszterelnök-jelöltnek az MSZP pénteki elnökségi ülésén. Az MTI azon kérdésére, hogy vállalná-e a miniszterelnökséget, Takács János kiemelte: "ez nagyon nagy megtiszteltetés volna és elgondolkodnék legalábbis rajta". Arra a kérdésre, hogy kapott-e felkérést, azt mondta: ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. 

Az MTI úgy tudja, Gyurcsány Ferenc már 2006-ban is tárgyalt a közgazdásszal. Akkor miniszternek kérte fel, de Takács János végül ezt személyes okok miatt nem vállalta. A távirati iroda információi szerint a szakembert az elmúlt napokban több politikus is megkereste. Az MTI értesülései szerint az MSZP elnöksége után az SZDSZ ÜT is tárgyalhat Takács János jelöltségéről.
 
A közgazdász tavaly novemberben felszólalt a kormányfő által kezdeményezett gazdasági csúcson. A Magyar-Európai Üzleti Tanács (MEÜT) elnökeként akkor arról beszélt: a nagyvállalatok és a kisvállalkozások egymás nélkül nem lehetnek sikeresek, ezért mind a két szektort támogatni kell. Arról is beszélt, hogy egyetért a Bajnai Gordon által javasolt kis- és középvállalkozókat (kkv) támogató programmal.

Takács János 1960-ban született az erdélyi Nagyszebenben. Egyetemi tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Továbbképző Intézetében végezte. Volt az IBM Magyarország Kft. gazdasági igazgatója, a Kőbányai Sörgyár Rt. gazdasági vezérigazgatója, 1998-tól pedig az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója. Alelnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, s elnöke a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamarának.

Új jelöltet javasolt Gyurcsány az elnökségnek 11:32

 Új jelöltet javasolt az MSZP elnökségének pénteken Gyurcsány Ferenc - tudta meg az MTI a kormányfő környezetéből.  Az MTI információi szerint a párton kívüli szakemberrel - aki nem abból a körből kerül ki, mint a korábbi jelöltek - Gyurcsány Ferenc már 2006-ban tárgyalt. Akkor miniszternek kérte fel, de a jelölt végül ezt személyes okok miatt nem vállalta. A távirati iroda információi szerint az SZDSZ ügyvivői is tárgyalhatnak már Gyurcsány Ferenc jelöltjéről.

Megkezdődött az MSZP elnökségi ülése - Lesz jelölt 11:19

 Lesz kormányfőjelölt - mondták egybehangzóan az MSZP országos elnökségi ülésére érkező szocialista politikusok újságíróknak pénteken a Parlamentben.  Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, Veres János elnökségi tag, Lamperth Mónika elnökhelyettes és Hiller István elnökségi tag is azt mondta, hogy lesz jelölt.  Szekeres Imre annyit mondott még, hogy az MSZP elnöksége több alkalmas jelölt közül választ, és természetesen folytatják az egyeztetéseket az SZDSZ-szel is.


Később lesz az MSZP országos elnökségének ülése 10:10

Az MSZP országos elnöksége 11 órától ülésezik - mondta Nyakó István, a párt szóvivője az MTI-nek. Az MTI korábban úgy értesült, hogy az elnökség már reggel fél kilenckor összeül.  A bejelentés miatt csúszni fog az MSZP és az SZDSZ egyeztetése is, amelyet korábban 11 órára hirdettek meg.

Veres: több jelöltről is tárgyal az elnökség 8:14

 Olyan ismert személyt javasol miniszterelnök-jelöltnek Veres János pénzügyminiszter, aki szakmailag elismert - de nem feltétlenül közgazdász -, és akinek van esélye arra, hogy szélesebb körű támogatottságot szerezzen.  Veres János péntek reggel a Magyar televízió Nap-kelte című műsorában megerősítette: az MSZP pénteki elnökségi ülésén több új miniszterelnök-jelöltről is tárgyalnak a korábban megnevezett Glatz Ferenc és Vértes András mellett. A miniszter konkrét személyt nem nevezett meg.
 
Veres János kérdésre válaszolva ismét az előrehozott választások ellen érvelt. Megerősítette azt is, hogy az érvényes prognózisánál kedvezőtlenebb makrogazdasági helyzetre is van a Pénzügyminisztériumnak javaslata, amelyről a következő kormánynak kell döntenie. A prognózist az Európai Bizottság frissített előrejelzése alapján dolgozzák át, várhatóan két hét múlva. A miniszter kifejtette, nem lát esélyt arra, hogy olyan kormány jöjjön létre, amelyben az MSZP nem képviselteti magát.

Szent-Iványi: pénteken döntés születhet 7:23

Pénteken már el kellene dőlnie, hogy mi fog történni, ha nem találnak olyan miniszterelnök-jelöltet, akit támogatni tudnak, akkor "nem sok értelme van folytatni tovább" - mondta Szent-Iványi István, az SZDSZ tárgyalódelegációjának tagja a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken. 
 
"Ezt most már nagyon sokáig húzni nem lehet" - fogalmazott. A politikus szerint az MSZP elnöksége pénteken döntést hoz arról, hogy ki az a két vagy három ember, akit támogatni tud, és majd az SZDSZ eldönti, hogy van-e a jelöltek között olyan, akit tud támogatni. "Ha nem, akkor én úgy gondolom, hogy nem sok értelme van folytatni tovább ezt a folyamatot" - mondta.    Szólt arról is, hogy a tárgyalások kezdetén világossá tették, alapvetően új kormánynak kell alakulnia, tehát a kulcspozícióban is változásokat akarnak. Szent-Iványi István közölte: egy álmegoldás semmit nem old meg, akkor tényleg jobb az előre hozott választás. 

Pénteki start: fogyatkozó jelöltek, egyre viccesebb helyzet 7:00

Némelyik bulvárlap már hirdetés is feladott miniszterelnök-jelölteket keresve, miutána  legesélyesebbnek tartott Surányi György nem vállalta a jelölést. Az Index a világ tech-gurui közül javasolt választani : "válság van, egyszerre gazdasági-, és kormány-, ráadásul bármennyire is szükség lenne sürgősen egy új miniszterelnökre, nem úgy néz ki, hogy az ország okos emberei gyorsan meg tudnának egyezni egy személyben. Nincs más hátra, gyors alkotmánymódosítással külföldről kell szakembert igazolni, ha fociban be szokott válni, talán most is működne. Válasszunk együtt miniszterelnököt a techvilág legnagyobb problémamegoldói közül!" - írták a Legyen Bill Gates a miniszterelnök című cikkükben

Az elemzők  szerint  napról-napra nő az előre hozott választások esélye - vélték az MTI-nek nyilatkozó politológusok. Juhász Attila, a Political Capital elemzője és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője abban is egyetértett, hogy az MSZP is érdekeltté tehető az előre hozott választások elfogadásában. 
 
"Bármeddig is tart a jelölési folyamat, minden egyes órával, minden egyes újabb visszautasított jelölttel a szocialista párt és az SZDSZ is elriasztja magától a szavazókat. Egy önsorsrontó folyamatról van szó, amelyből egyre nehezebb lesz számukra kitörni" - mondta Mráz Ágoston Sámuel. A szocialista párt maradék szavazóbázisát is elijesztheti az, hogy sorra buknak el a miniszterelnök-jelöltek, hiszen   kormányképtelen erőként tűnik fel az MSZP. A tanácstalanság következményeként még a mostaninál is rosszabb közvélemény-kutatási adatokra számíthatnak - tette hozzá.

Juhász Attila szerint az MSZP-nek nem tesz jót, ha egy ilyen válsághelyzetben tovább kell kormányoznia ügyvezető kormányként. Minél tovább tart ez az "áldatlan állapot", annál rosszabb lesz a szocialista párt megítélése - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!