Egyszeri díjengedményt kapnak a januárban áram nélkül maradt fogyasztók

VN - Méltányossági alapon utólagos engedményt nyújt az elosztói díjból az E.ON azoknak az ügyfeleinek, akik hosszabb ideig maradtak áram nélkül a január 27. és február 2. között bekövetkezett üzemzavarok miatt Vas, Zala és Somogy megye egyes részein.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A legsúlyosabban Zala és Vas megyét sújtó, de Veszprém és Somogy megyei körzeteket is érintő üzemzavar következtében 155 településen részben, vagy teljesen megszűnt az áramszolgáltatás, ez mintegy 52 ezer fogyasztónál okozott problémákat.

Az említett időszakban az áramszolgáltató szakembereinek több mint három nap elteltével sikerült helyreállítaniuk az áramszolgáltatást a Nyugat-Dunántúlon, ahol az erős havazást követően a hó súlya miatt fák dőltek ki, megrongálva a villanyvezetékeket és a tartóoszlopokat.

A cég azt közölte: méltányossági alapon nyújtja az engedményt, hiszen két független jelentés, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elemzése is megerősítette a rendkívüli időjárási körülmények tényét és az oszlopok megfelelő műszaki állapotát, ezek alapján a társaság nem tehető felelőssé a kialakult üzemzavarokért.

A társaság saját döntési jogkörben egy előre rögzített mértékű engedményt utal vissza az E.ON Energiaszolgáltató Kft. közreműködésével az érintett lakossági ügyfeleknek április végéig. Azok a fogyasztók, akiknél 18 óránál hosszabb volt az áramkimaradás tízezer forintot, 24 órát meghaladó ellátás-kimaradás esetén tizenötezer, 36 órát meghaladó áramszünet esetében pedig húszezer forintot kapnak vissza utólagosan, egyszeri alkalommal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden nyilvánosságra hozott szakmai értékeléséből az derül ki, hogy a leesett hó nem volt kiemelkedő mennyiségű, a magas víztartalom és az átlagosnál vastagabb lerakódás miatt okozott károkat januárban több megyében. A szolgálat úgynevezett visszatérési periódusbecslést is készített: eszerint "kevesebb mint 50 év alatt átlagosan egyszer fordul elő hasonló mértékű lerakódás".

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!