Folytatódik a cégérháború: a belvárosi kereskedőktől közterület-használati díjat szednek

Szombathely - Két évvel ezelőtt kezdődött, utána elcsitult, most pedig újra dúl a szombathelyi cégérháború. A belvárosi kereskedőktől immár egy budapesti spanyol-magyar zrt. szedi a díjat.

Nagy Ildikó

A Király utcai függönybolt kirakata fölül csütörtökön eltűnt a felirat. A tulajdonosok egyike, Nagy László ugyanis úgy döntött, nem fizet évi 169 ezer forintot azért, ami eddig nem került pénzébe. A tizenkét betűből álló, hat négyzetméteres feliratért ugyanis ennyi közterület-használati díjat kellene fizetnie.  

Világítás nélkül. Régen az ő üzletét hirdető betűk is fényárban úsztak, aztán amikor két éve kiderült, hogy a közterületbe benyúló  lámpák miatt is fizetnie kellene, inkább leszerelte azokat. A jelenlegi gazdasági helyzetben egy vállalkozónak minden fillér számít, így a megállító táblát is bevette, hogy ne kelljen érte közterület-használati díjat fizetnie. 

Most tovább farag a költségeken, és a leszerelt, hat négyzetméteres felirat helyett egy két négyzetmétereset tettek fel, azért ugyanis nem kell fizetni. Az új rendelkezések nem csak őt, a többi belvárosi kereskedőt is bosszantják, még azon is gondolkodnak, hogy letakarják az üzletek feliratait, hadd lássa mindenki: haldoklik a belváros. 

A belvárosi cégérháború 2007 elején kezdődött. A közterület-felügyelet új igazgatója akkor rendelte el a közterületen elhelyezett reklámokkal (cégérekkel, reklámtáblákkal) kapcsolatos ellenőrzéseket. 

A vállalkozók körében nagy felháborodást kiváltó akció során aztán kiderült, hiába létezik egy 1994-ben hozott önkormányzati rendelet, azóta senki nem ellenőrizte a belvárosi üzletek reklámtábláit, cégéreit, így a vállalkozók többsége nem is fizetett közterület-használati díjat. 

A cégérháború aztán elcsitult, úgy hallani, épp az önkormányzat hirdetett tűzszünetet. Közben persze nem tétlenkedtek: tavaly november végén elfogadták a közterületen elhelyezett hirdető- és reklámberendezésekkel kapcsolatos új rendeletet. 

A tizenöt oldalas anyag azonban úgy tűnik, még mindenkinek új, olyannyira, hogy  pénteken nem találtunk olyan illetékest, aki elmagyarázta volna, miben változott a szabályozás. 

Megtudtuk viszont, hogy a vállalkozókat immár nem a közterület-felügyelők zargatják a reklámtáblák miatt: az önkormányzat ugyanis egy tavaly ősszel kötött koncessziós szerződés értelmében egy budapesti székhelyű, spanyol-magyar reklám zrt-re ruházta át a közterületi reklámokkal kapcsolatos ügyintézést. 

Bekopogtattunk a reklámgazda cég Mátyás király utcai irodájába, ahol Buknicz-Hodvogner Mónika irodavezető szolgált információval.  Mint elmondta, cégük ez év eleje óta végzi a város közterületi reklámjaival kapcsolatos ügyintézést. 

A belvárosi üzletek tulajdonosainak március végén kezdték kipostázni a leveleket. Elárulta azt is, hogy azóta folyamatosan csörög a telefonja, és bizony most már tisztában van azzal, hogy nehéz időszak vár rá. Főleg, hogy minden eset más, hiszen van, akinek  építési vagy fennmaradási engedélye sincs a cégérekre, reklámtáblákra. 

Amúgy ezek beszerzése is több tízezer forintjába kerül a vállalkozóknak. A reklámgazda cég által kiküldött levélben az is szerepel, hogy 2009 január 1-jétől a közterület-használati szerződés megkötéséig terjedő időtartamra a közterület-használati díj háromszoros összegének megfelelő díjat számolnak fel. 



 Az egyik Király utcai üzlet fölül már leszerelték a feliratot   Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!