Sportpálya: lesz népszavazás?

Kőszeg, Szombathely - A területi választási bizottság tegnap döntött arról, helybenhagyja-e az aláírásgyűjtés hitelesítéséről szóló határozatát Kőszeg Város Helyi Választási Bizottságának.

Némethy Mária

Március 9-én Őri Gábor kőszegi lakos helyi népszavazás megtartására irányuló 214 darab aláírásgyűjtő ívet terjesztett be Kőszeg polgármesteréhez. A választási iroda vezetője által már előzetesen hitelesített ívek a következő kérdést tartalmazták: Egyetért-e Ön azzal, hogy a kőszegi Lóránt Gyula Sporttelep (füves sportpálya, tekepálya, sportpálya, teniszpálya) egésze továbbra is a jelenlegi helyén és sportfunkciójában maradjon? Az aláírásgyűjtő íveken 2642 aláírás szerepelt.

A helyi népszavazást a polgármesternél a választásra jogosult 9246 kőszegi választópolgár legalább 15 százaléka, azaz 1387 fő kezdeményezheti. Ez esetben a képviselő-testület hatáskörét képezi annak eldöntése, hogy a helyi népszavazást kiírja-e. Amennyiben viszont legalább 20 százalékos arányú választópolgár, azaz 1850 fő kezdeményezi hiteles módon a népszavazást, annak kitűzése kötelező.

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága a választási iroda által előzetesen átvizsgált aláírásokat az április 9-ei ülésén ellenőrizte. Megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íveken ténylegesen 2642 aláírás szerepel, amelyből 1111 nem hitelesíthető. A fennmaradó 1531 hiteles alá-írás a fentebb megjelölt önkormányzati rendelet alapján nem elegendő ahhoz, hogy a képviselő-testület köteles legyen a helyi népszavazás kiírására. Ugyanakkor köteles a kezdeményezés megtárgyalására, melynek során döntést hozhat arról, hogy a helyi népszavazást kiírja vagy sem.

A népszavazás kezdeményezője fellebbezett az ügyben. Erről tegnap Szombathelyen tárgyalt a területi választási iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!