Szakad az SZDSZ? - Mit javasolt Hankó-Faragó?

Budapest - Akár kizárással is sújthatja az SZDSZ-frakció azt három liberális képviselőt, akik kedden a Parlamentben nem szavaztak a bizalmatlansági indítványról. Hankó Faragó Miklós tagadja, hogy ő lenne a szankció(k) kezdeményezője, de egy a Kóka Jánosnak írt levele ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Frakcióülést tart az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportja csütörtökön, ahol a kedden az Országgyűlésben szavazásra bocsátott konstruktív bizalmatlansági indítványról nem szavazó képviselők ügye is napirendre kerül - értesült az MTI szabad demokrata forrásokból.



A Bajnai-kormány támogatásában megosztott az SZDSZ-frakció Fotó: MTI/Kovács Attila

Az MTI úgy tudja, hogy a napirendben eredetileg csak az szerepelt, hogy a liberális politikusok megismerhetik Bajnai Gordon kormányprogramjának egy, a miniszterelnök által kedden számukra bemutatottnál részletesebb változatát, majd vitát is folytathatnak róla. 

A távirati iroda értesülései szerint Kóka János frakcióvezető szerda este azonban arról értesítette a képviselőcsoport tagjait, hogy a napirendet kiegészíti a keddi konstruktív bizalmatlansági indítványról nem szavazó képviselők ügyével, illetve napirendre kerül Gulyás József esete is, aki szerdán a nemzetbiztonsági bizottságban tartózkodó szavazatot adott le, amikor Ficsor Ádámról  kellett állást foglalni. 

A Hírszerző információi szerint a renitensek kizárására Hankó-Faragó Miklós tett javaslatot, aki az SZDSZ-frakció alapszabályának betartásáért felelős bizottság tagja. 

"Az eljárást nem én kezdeményeztem, a keddi frakcióülésen kezdődött egy vita arról, hogy bár az SZDSZ minden döntéshozó testülete amellett foglalt állást, hogy támogatni fogjuk a megalakuló új kormányt, a három érintett képviselő mégsem tartja magát ehhez. Ennek a vitának nyilvánvalóan lesz folytatása" - mondta a Hírszerzőnek Hankó-Faragó Miklós, aki nem mondott igazat, amikor azt állította: nem ő kezdeményezte Béki, Gulyás és Velkey kizárását. 

Hankó-Faragó ugyanis egy, Kóka Jánoshoz intézett levelében konkrétan kezdeményezte a kizárás napirendre vételét. "A frakció tagjaként, és a frakció alapszabályának betartását biztosítani hivatott bizottság tagjaként (is) kezdeményezem, hogy az Alapszabály 2. § (6) bekezdésében foglaltak alapján vizsgáljuk meg az érintettek kizárásának lehetőségét! Ha ezen írásbeli kezdeményezésemhez további négy frakciótag csatlakozik, akkor az ügyet napirendre kell venni az ülésen" - írta a képviselő.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány keddi szavazásán a szabad demokrata frakcióból Gulyás József mellett Béki Gabriella és Velkei Gábor sem nyomott gombot. A frakcióülésen pénzbüntetéssel, parlamenti tisztségeikből való visszahívással vagy akár a képviselőcsoportból való kizárással is sújthatják őket. 

Kedden a három képviselő arra kérte a frakciót, hogy az SZDSZ testületeinek döntése ellenére ők kapjanak felmentést a kötelező szavazás alól, de ezt az engedményt nem kapták meg. Ezt követően a szavazás közben nem nyomtak gombot. 

Az MTI úgy tudja, hogy a szabadságon lévő Fodor Gábor pártelnök nem vesz részt a csütörtöki frakcióülésen.

Forrás: MTI, Hírszerző

Kapcsolódó dossziénk: 

Kormányválság 2009

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!