Szőlő jövés ünnepe Kőszegen (képgalériával)

Kőszeg - Újra Szent György-nap, újra Szőlő Jövésnek Könyve ünnepe Kőszegen. Megyénkben ebben a városban őrzik leginkább - már 1740 óta - a Szent György-napi hagyományokat.

Némethy Mária

A Szőlő Jövésnek Könyve ünnepe a szőlő és az azt megmunkáló ember dicsérete Kőszegen. A könyv a világon egyedülálló érték: 1740 óta minden év április 24-én, azaz Szent György napján berajzolják a Kőszeg környéki szőlőhajtásokat. Eköré szerveződött egy rendezvénysorozat, amely egyben borünnep is. Minden évben borversennyel, koncertekkel, kézműves-vásárral várják ide az érdeklődőket, a turistákat.

Pénteken is a tánccal, fúvósmuzsikával kísért ünnepi menet után hozták a gazdák a hajnalban levágott szőlőhajtásokat a városháza elé. 



A polgármesternek mutatták be a szőlő jövéseket Fotók: Horváth Csaba

A hagyomány szerint a polgármesternek, most Huber Lászlónak mutatták be a jövéseket, aki köszöntötte a gazdákat, a Kőszegre összegyűlt vendégsereget. 



A  Borbarát Hölgyek új tagjai ezen a napon tesznek  fogadalmat

Fogadalmat tettek az új Kőszegi Borbarát Hölgyek, aztán fúvószene ritmusára igazítva lépteiket, a Jurisics-vár lovagtermébe mentek az ünneplők, ahol Németh János festőművész-tanár elkezdte berajzolni a hajtásokat a híres könyvbe. Elmondta: az idén nagyon ígéretes a szőlő, leginkább a 2000. évihez hasonló, mert a 8-10 centiméteres hajtásokon már a szőlőkezdemény is látható. A könyvről Antonio Calo, az Olasz Borakadémia elnöke is beszélt, ugyanis olaszok segítségével folyik annak klimatikus kutatása. Tegnap a megyei és nemzetközi borverseny díjkiosztását is megrendezték a várban. 111 bort neveztek a megyeire, 101-et a nemzetközi borversenyre, ezeket szakmailag Szövényi Ernő értékelte.

Képgalériánkhoz kattintson ide, vagy a fotókra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!