Akcióba lendültek a vadászhölgyek

Szombathely - Puska nélkül, de vadászhoz illő zöld viseletben jelentek meg a vasi vadászhölgyek szombaton a megyeszékhelyi Jókai parkban, ahol egy tölgyfát ültettek el. A Diana Vadászhölgy Klub nemrégiben megalakult Vas megyei szervezetének tagjai ezzel az akciójukkal is azt szeretnék demonstrálni, hogy a vadászat nem csak a vad elejtéséről, hanem legalább annyira a természet szeretetéről is szól.

Vas Népe

- Fontos célkitűzésünk, hogy megváltoztassuk a vadászatról kialakult negatív képet. Szeretnénk megmutatni, hogy a vadászat nem pusztán a lövés pillanatáról, hanem elsősorban a természet szeretetéről, a vad iránti tiszteletről, a vadállomány gondozásáról, de legfőképpen a különleges, semmivel össze nem hasonlítható élmények és hangulatok összességéről szól - vallják a Diana Vadászhölgy Klub nemrégiben megalakult Vas megyei szervezetének tagjai.

A tíz hölgy - akik között óvónő, kertépítő, rendőr, népművelő és élelmiszerbiztonsági szakember is akad - úgy gondolja, hogy nőként hatékonyabban és hitelesebben tudják demonstrálni ezeket az érdekeket.

- A klubot a barátságra építettük, működésünk során a főzési tudomány, a viselkedéskultúra tökéletesítésére, szakmai előadások, kiállítások, bemutatók és közös vadászatok szervezésére szeretnénk fektetni a fő hangsúlyt. Bár a hétköznapokban nőként, édesanyaként számtalan kötelezettségnek kell megfelelnünk, amint időnk és lehetőségünk adódik, indulunk a természetbe. Néha csak azért, hogy nagyot szippantsunk az erdei levegőből, vagy hallgassuk a madárcsicsergést, néha pedig cserkelésre, vadászatra - idézte fel a klub megalakításakor felvetődött gondolatokat a megyei szervezet elnöke, Mesterházyné Koncz Bernadett.



Fotó: Kiss Teodóra


A szombathelyi Jókai parkban a vadászhölgyek egymás kezébe adták a lapátot: mindegyikőjük részese akart lenni a szimbolikus faültetésnek.

A későbbiekben egy táblát is elhelyeznek majd a tölgycsemete tövében, hadd lássák az arra járók, hogy a vadászok a természet tisztelői.

Mint azt a jelenlévőktől megtudtuk, csak a szerveződés tekintetében számítnak kezdőknek, szinte mindegyikőjük régóta vadászik. Van, akit a szülei, és van, akit élete párja "fertőzött meg" ezzel a szenvedéllyel.

Amúgy a vadászattal kapcsolatos szigorú szabályok a hölgyekre is vonatkoznak: vadászvizsgát kellett tenniük, és a fegyvertartási engedélyt is meg kellett szerezniük. És ha már egyenjogúság: a munkából is kiveszik a részüket. Június elején a - a kukoricásokat védendő - vadkárelhárító vadászaton vesznek részt Kemenesmagasi környékén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!