Írottkő Natúrpark nyerte el a legjobban fejlődő ökoturisztikai térség díját

Budapest - Az Írottkő Natúrpark lett az első azon a pályázaton, amelyet az Európai Bizottság hirdetett meg Kiváló Európai Desztináció elnevezéssel a díjra kiválasztott úti célok számára.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írta ki a pályázatot. A projekt keretében minden évben kiválasztanak az unió összes tagállamában egy-egy turisztikai szempontból fontos térséget, amely különféle díjazásokban részesül. A 2008/2009-es magyarországi döntőbe öten kerültek be, közülük Írottkő Natúrpark lett az első. A díjátadót pénteken tartották a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára, Kovács Miklós és a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, Niklai Ákos adták át az első díjat jelképező oklevelet a boldog nyerteseknek. Kovács Miklós hangsúlyozta: az írottkőiek abban is példát mutattak, hogy 16 település fogott össze a siker érdekében, nagyszerű marketingötleteket felvillantva. Az Alpok lehelete címet viselő pályamunkában ugyancsak dicséretes volt, hogy felhívták a figyelmet az ökotermékek kínálására és felhasználására is. 

Az első díjjal jutalmazott magyarországi térség fejlesztéséhez az MT. Zrt kétmillió forint értékű marketingeszközzel és promóciós lehetőség megteremtésével járul hozzá. A győztesek részt vehetnek az idei Európai Turizmusfórumon Brüsszelben, ahol külföldi társaikkal vehetik át a pályázat kidolgozói a díjat. 

A nyertes térségről magyar és angol nyelvű szakmai kiadvány készül, megjelenhetnek ajánlataikkal több honlapon, kiállításon. Az MT Zrt. tanulmányutat is szervez az Írottkő szépséges környékére. 

Az Írottkő Natúrpark a nyugat-dunántúli régióban, Vas megye észak-nyugati részén, az Alpokalja nagytájon helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta. A natúrpark jelentős természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező tájegység, amely 16 település teljes közigazgatási határát foglalja magában. A szemet gyönyörködtető tájkép, a Kőszegi-hegység természeti öröksége, az országos és helyi jelentőségű védett területek, patak menti rétek, famatuzsálemek, parkok, különleges szépségű geológiai képződmények rabul ejtik az idelátogatókat.

Forrás: MTI, VG online

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!