Döbbenet! Nem tehetett szóbeli érettségi vizsgát egy szentgotthárdi osztály

VN - A szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola nyelvi előkészítős osztályában nem tartottak előzetesen záróvizsgát, ezért az állami érettségi vizsgabizottság szerdán megsemmisítette a nyelvi írásbeli eredményét, és nem engedte szóbelizni a diákokat. Az Oktatási Hivatal elnöke azt mondta, hogy helyesen járt el a vizsgabizottság, és a hiba az iskolában történhetett.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bedics Sándor iskolaigazgató tájékoztatása szerint valamennyi érintett diák előre hozott érettségi vizsgát szeretett volna tenni német és angol nyelvből, de a vizsgabizottság nem fogadta el a vizsgára jelentkezésüket, mert nem rendelkeztek a szükséges záróvizsgával. "A 13. évfolyam anyagából is kellett volna nekik osztályozó vizsgát tenniük, mivel ezt nem tudtuk prezentálni, így a döntés értelmében nem vizsgázhattak" - mondta az igazgató.

Hozzátette: az iskola helyi pedagógiai programjában a 13. évfolyamra csak szinten tartó foglalkozások vannak tervezve, így annak anyagából a 12-ik évfolyamba járó diákok nem tettek osztályozó vizsgát, a vizsgabizottság azonban úgy ítélte meg, hogy erre az oktatási törvény értelmében szükség lett volna.

Hangsúlyozta: a nyelvi előkészítősök rendes érettségi vizsgát csak jövőre fognak tenni, így csak az előre hozott érettségi lehetőségétől estek el diákjaik. Az igazgató álláspontja szerint az iskola nem hibázott, mert az érvényes pedagógiai program alapján a 12. évfolyam végére diákjaik a nemzeti alaptantervben és az érettségi vizsgakövetelményekben megfogalmazottakat teljesítették. 

Az oktatási hivatal ellenőrzése viszont azt állapította meg, hogy nyelvi előkészítő esetén a tananyagrészeket mind a 13 évfolyamra szét kell osztani, és a 13 évfolyam anyagából is osztályozó vizsgát kell tenni. Így hiába érvényes az intézmény pedagógiai programja, az oktatási törvény előírásainak nem felelt meg az iskola gyakorlata.

Bedics Sándor elmondta: tanulóikat érzelmileg megviselték a történtek, hiszen akik jó eredményt értek el az írásbelin, joggal bízhattak abban, hogy az előre hozott érettségi vizsga szóbeli része is jól sikerül majd.

Az igazgató szerint a diákoknak ősszel még van lehetőségük az előre hozott vizsga letételére, addig pótolják majd az osztályozó vizsgát. Ő azonban azt tanácsolta a diákoknak, hogy ezt fontolják meg, mert az őszi vizsgák általában nem a saját iskolában, hanem egy központilag kijelölt intézményben zajlanak.

Az MTI kérdésére az igazgató hozzáfűzte azt is: természetesen tanultak a dologból, az iskola pedagógiai programjában pontosítják majd az osztályozó vizsgák rendjét, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke azt mondta, helyesen járt el a vizsgabizottság. Közlése szerint a hivatalnál a bizottság elnöke jelezte, hogy probléma van, és ezután helyszíni ellenőrzést tartottak. Megállapították, hogy valóban nem tehetnek előre hozott érettségi vizsgát a diákok, mert a 13. évfolyam anyagából nem volt meg a záróvizsgájuk. 

Bakonyi László szakmai véleménye, hogy a hiba az iskolában történt, az intézménynek ismerni kellett volna a pontos szabályokat. A tanév rendjét és a vizsgaszervezés szabályait ugyanakkor nem szegték meg, az érettségi vizsga rendszere is működött, hiszen pontosan ez a vizsgabizottság elnökének a dolga, hogy ellenőrizze, minden pontosan történt-e. Azt még vizsgálják, hogy a pedagógiai programmal minden rendben van-e - tette hozzá.

Az OH elnöke azt mondta, ő eddig ilyen esettel még nem találkozott, ahol egyszerre ennyi diákot ilyen probléma érintett volna. Példaként említette, hogy normál rendszerben 11. évfolyam után is úgy lehet akár történelemből előre hozott érettségit tenni, ha valaki előtte levizsgázott a 12. évfolyam anyagából is.

Az érintett csaknem harminc diák, ha leteszi ezt a vizsgát, akár már ősszel mehet előre hozott érettségire.

Forrás: Vas Népe, MTI, C-PRESS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!