EP-választás: minden megyében a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot - Vasban 68,37 százalékot, keleten megelőzte a Jobbik az MSZP-t (Frissítve)

Budapest - Minden megyében és a fővárosban is a Fidesz nyerte a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választásokon: a fővárosban érte el a legalacsonyabb arányú győzelmet. Az MSZP és az MDF meg éppen Budapesten szerezte meg a szavazatok legnagyobb hányadát. Az elemzők egyetértettek abban, hogy megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ a vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson, a Jobbik pedig három mandátumával a politika állandó szereplőjévé válik, Magyarországon az európai tendenciák érvényesültek.

MTI

 Az előzetes adatok szerint a Fidesz a legtöbb szavazatot - 68,37 százalékot - Vas megyében gyűjtötte be, a legalacsonyabb szavazati arányt pedig a fővárosban érte el 48,10 százalékkal. A legnagyobb ellenzéki pártra 8 megyében is a választók több mint 60 százaléka voksolt.

Keleten a Jobbik megelőzte az MSZP-t, Vasban gyengén szerepelt
 
Az MSZP a budapesti 22,31 százalékos szavazaton kívül a legtöbb voksot Komárom-Esztergom megyében gyűjtötte be, 21,02 százalékot. A szavazók legkisebb arányban - 12,58 százalék - Hajdú-Bihar megyében voksoltak a kormányzó pártra. A megyék többségében az MSZP a második helyen végzett, de hét megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) a Jobbik megelőzte a szocialistákat.

A Jobbik a legjobb eredményét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érte el 22,88 százalékkal, a legalacsonyabbat pedig Vas megyében 9,25 százalékkal.
 
Az MDF a fővárosban 6,54 százalék szavazatot szerzett, a legkevesebb voksot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gyűjtötte be, 4,05 százalékot. Az MDF minden megyében a negyedik helyen végzett.
 
A mandátumot nem szerzett, a szavazatok 2,16 százalékát megszerző SZDSZ-t négy megyében is megelőzte a 0,96 százalékot begyűjtő Munkáspárt: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében.
 
A Fidesz Budapesten az I. kerületben érte el a legmagasabb, 54,76 százalékos eredményt, a legalacsonyabbat pedig a XIII. kerületben, 38,88-at. Kilenc kerületben ért el 50 százalékot meghaladó eredményt. 

Az MSZP éppen fordítva: az I. kerületben gyűjtötte be a legkevesebb szavazatot, 15,94 százalékot, a legjobb eredményt pedig a XIII. kerületben érte el, 29,59 százalékot.

A Jobbik által megszerzett szavazatok aránya az V. kerületben volt a legalacsonyabb, 9,33 százalék, a XVIII. kerületben a legmagasabb, 15,06, de 10 százalék alatt csak három kerületben voksoltak a pártra: a II.-ban, az V-ben és a XII.-ben.
 
Az MDF a legtöbb voksot a XVIII. kerületben gyűjtötte be, 7,13 százalékot, a legalacsonyabbat pedig az I. és a VI. kerületben, 5,67-5,67 százalékot. Az általában a negyedik helyen végzett pártot az I. és a VI. kerületben az egyébként mandátumot nem szerzett SZDSZ és az LMP-HP is megelőzte, a II.-ban, az V.-ben és a XII.-ben is jobb eredményt ért el az SZDSZ, míg a VII. kerületben az LMP-HP előzte meg az MDF-et.

Eltűnt félmillió MSZP-szavazó

A vasárnapi európai parlamenti választáson 36,29 százalékos volt a részvételi arány, míg öt éve 38,5 százalék, vagyis most csaknem 200 ezerrel kevesebben voksoltak.

 A parlamenti pártok közül az SZDSZ elvesztette választóinak csaknem háromnegyedét, mert mindössze 62 ezer voksot kapott, míg öt éve még 238 ezret könyvelhetett el.
 
Az MSZP-nél megfeleződött a támogatói tábor: 502 ezren szavaztak a szocialistákra, szemben az öt évvel ezelőtti 1 millió 55 ezerrel.

 A Fidesz-KDNP több mint 10 százalékkal növelte szavazatait, 1 millió 630 ezret kapott, míg öt éve Fidesz - Magyar Polgári Szövetségként 1 millió 458 ezer voksot gyűjtött be.
 
Az MDF kevesebb, mint tíz százalékot veszített 2004-hez képest, amikor 164 ezer voksa volt, most pedig 153 ezret kapott.

Nézőpont Intézet: KO az SZDSZ-nek, állandó szereplő lett a Jobbik 

Megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ a vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson, a Jobbik pedig három mandátumával a politika állandó szereplőjévé válik, Magyarországon az európai tendenciák érvényesültek - mondta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője hétfő hajnalban az MTI-nek.

Az összes európai tendencia érvényesült a szavazáson: alacsonyabb lett a részvétel, mint a 2004-es első EP-választáson, elsöprő ellenzéki sikert hozott a voksolás, tehát a belpolitikai preferenciák érvényesültek, és szélsőséges párt is képviselethez jutott az EP-ben - hangsúlyozta Szomszéd Orsolya. Az eredményeket értékelve a politológus kiemelte: a Fidesz képes volt saját szavazóit mobilizálni még nem tényleges kormányváltó szituációban is. A párt által működtetett mobilizációs gépezet ismét működőképesnek bizonyult - fűzte hozzá.
 
Szomszéd Orsolya arról is beszélt, hogy a vasárnapi eredmény után a Jobbik komoly kihívást jelent majd a Fidesz számára. A Fidesz ezt követően is ellenfélnek tekinti majd a Jobbikot. A cél továbbra is az egységes jobboldal megteremtése lesz - tette hozzá.  A Jobbik a vártnál jobban szerepelt, a politika állandó szereplőjévé válik. Az alacsony részvételnek és a szimpatizánsok erős aktivitásának köszönheti a Jobbik a három mandátumot, ráadásul a bizonytalanok egy része is rájuk szavazott - mutatott rá.

Bokrossal nyert az MDF 

Szomszéd Orsolya szerint nem meglepetés az MDF bejutása, a Bokros Lajos személyére épített kampány adekvátnak bizonyult. Dávid Ibolya pártelnök politikája ezzel igazolást nyert, ellenfelei azonban nem tűnnek majd el. Ezt követően is folytatódhat az MDF centrista politikája - tette hozzá.
 
A részvételt és a mandátumszámot tekintve az előzetesen számolt vereséget szenvedte el az MSZP. Mivel készültek erre, elmaradt a megrázkódtatás. A párt ráadásul hivatkozhat az alacsony részvételre, mondhatja, hogy nincs belpolitikai következménye az EP-választásnak - mondta az elemző. A négy mandátum és a Jobbik előretörése amellett szólhat, hogy az MSZP elveti az előre hozott választások lehetőségét - tette hozzá.
 
A SZDSZ óriási kudarcot szenvedett, megsemmisítő a veresége, csak hatvanezer szavazó támogatta a pártot. A liberális pártban történő változás a kormány létére is hatással lehet - tette hozzá.
 
Mint rámutatott, az eredmények tükrében fontos kitérni a magyar pártrendszer változásának kérdésére. A 2002-ben, illetve 2006-ban rögzült pártpreferenciák módosultak, a stabilizálódott pártrendszer tehát változhat. A koncentrált, kétpárti berendezkedés átalakulhat a blokkok közötti szavazói vándorlás következtében. A szélsőjobb megjelenése átrendezheti a pártpalettát, de erre vonatkozóan végleges következtetést csak egy országgyűlési választás után lehet levonni - mondta az elemző.

Progresszív Intézet: fordulópont a Fidesznek, súlyos vereség az SZDSZ-nek

A vasárnapi európai parlamenti (EP) választás fordulópontot hozhat a Fidesz politizálásában és megsemmisítő vereséget jelent az SZDSZ számára - mondta Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet elemzője hétfő hajnalban az MTI-nek.

A Fidesz egyértelmű győzelme a vasárnapi választás. Ha most lennének a parlamenti választások, akkor a pártnak meglenne a kétharmados többsége az Országgyűlésben - mondta Magyar Kornélia. Az elemző szerint bár a szocialista és liberális szavazókat mozgósíthatja a jobboldal elsöprő győzelme, lényegesen nem módosulnának a támogatottsági adatok az országgyűlési választásokon.

Magyar Kornélia kiemelte: fordulópont lehet a Fidesz életében az EP-választás, az egy a tábor, egy a zászló politikája kihívás elé került. A Fidesz vezetése erre a kérdésre azt a választ adhatja, hogy csak a mérsékelt politikát folytatják és nem beszélnek a jövőben szélsőjobboldal felé - fűzte hozzá. Az elemző úgy vélte: a Jobbik meglepetésszerű győzelmet aratott az EP-választáson. Elsősorban a Fidesztől vett el szavazatokat, de egyes területeken az MSZP-től is sikerült elhódítania voksokat. A párt állandó szereplőjévé vált a magyar politikának. Ezzel átformálódik a magyar politikai rendszer - mutatott rá.

Az MDF szereplése ismét azt mutatta, hogy a párt átjárást biztosít a bal- és a jobboldal között. Valószínűleg most liberális szavazók vándoroltak Dávid Ibolya pártjához - tette hozzá.

Magyar Kornélia szerint megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ, nagyon nehéz felállni ebből a helyzetből. A Lehet Más a Politika (LMP) és az MDF is "elszívja" a liberális párttól a szavazókat. Hosszú távon megpecsételődött az SZDSZ sorsa - húzta alá. Az LMP szereplése jelzés a nagy pártok felé, amelyek azt gondolták, hogy már nem érdemes más szereplővel számolni - fűzte hozzá.
 
A politológus kiemelte: kérdés, hogy az MSZP le tudja-e küzdeni a pánikreakciót, kérdés, hogy belemennek-e egy előre hozott választásba. Az MSZP azonban ebben a helyzetben történelmi vereséget szenvedne, ha az előre hozott választások mellett döntene, abból a helyzetből pedig nehéz lenne felállniuk - mondta a politikus. 
 
Magyar Kornélia szerint Magyarországon is érvényesült az európai tendencia: az unióban általánosan érvényesülő trend, hogy megerősödtek a szélsőjobboldali pártok. Ugyancsak egész Európában jellemző a korábbinál alacsonyabb választási részvétel - mutatott rá.

Political Capital: kudarcot vallott a Fidesz "egy a zászló" politikája, sikeresnek bizonyult a Jobbik cigányság ellen folytatott kampánya

 Kudarcot vallott a Fidesz törekvése az egységes jobboldalra, a Jobbiknak a cigányellenes kampány hozott sikert  - mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője hétfő hajnalban az MTI-nek.

A Fidesz abból a szempontból megfelelt a várakozásoknak a vasárnapi európai arlamenti (EP) választáson, hogy nagyon nagy arányú győzelmet aratott, az EP-választás egyértelmű győztese azonban a Jobbik - mondta Juhász Attila. 

A Fidesz egységes jobboldalra vonatkozó stratégiája ismét kudarcot vallott. Ennek ellenére valószínűleg továbbra is megpróbálja érvényesíteni ezt a stratégiát az Orbán Viktor vezette párt, biztos nem fog partneri viszonyra törekedni a Jobbikkal. A Fidesznek valamilyen módon azonban mindenképpen foglalkoznia kell a Jobbikkal - tette hozzá. A politológus szerint a Jobbik ott volt különösen erős, ahol nagy a roma lakosság aránya, a cigányellenes kampány tehát egyértelműen sikeres volt a párt számára. A Jobbik emellett sikeresen integrálta azt a szélsőjobboldali szavazótábort, ami korábban is létezett már, de a 2006-os választások után széthullott - fűzte hozzá.

Állandó szereplőjévé vált a Jobbik a magyar politikának, ez az eredmény megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy a Jobbik a magyar pártrendszer része. Egy nagy - a Fidesz -, két középméretű párt - az MSZP és a Jobbik - van mostantól Magyarországon - mondta Juhász Attila. Az MDF-et egyrészt a hagyományos protesztszavazók juttatták be az Európai Parlamentbe, másrészt Bokros Lajos szereplése is sokat hozott a pártnak - tette hozzá.

Az MSZP eredménye megfelelt az előzetes várakozásoknak. A szereplésüket azonban rosszabb színben tünteti fel a Jobbik három mandátuma. Azokon a területeken, ahol korábban viszonylag erős volt a szocialista párt, sokkal alacsonyabb volt a részvétel, mint korábban - mondta a politológus. 

A szakértő szerint a mostani helyzetben minden forgatókönyv elképzelhető az MSZP részéről. A párt képviselőinek nem lenne érdekük megszavazni egy előre hozott választást, de a jelenlegi helyzetben teljesen kiszámíthatatlan, hogyan cselekednek majd a képviselők. Így nem lehet kizárni azt sem, hogy előre hozott választások lesznek - fűzte hozzá.

Juhász Attila szerint megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ. A politológus arra is rámutatott, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) szimpatizánsai között viszonylag sok a liberális szavazó, de a két párt még együtt sem érte el az öt százalékot.
 
A részvételt tekintve megfelelt az európai tendenciáknak a magyarországi EP-választás. Szintén igaz az az európai tétel is, hogy a kormánypártok veszítettek a választáson és előretört a radikális jobboldal - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!