Június 21 - Apák Napja!

Budapest - Június harmadik vasárnapja az Apák Napa. Ennek jegyében rendeznek egész napos programokat a Feneketlen tónál. Az esemény elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a szülői szerepek egyenlőbb megosztására a családok stabilitásának megőrzése jegyében és megteremtse az Apák Napja ünnep hazai hagyományát.

Országos Sajtószolgálat (OS)

Az első Apák Napját 1909. június 19-én ünnepelték az Egyesült Államok Spokane nevű városában. A kezdeményező Sonora Smart Dodd felkérte a helyi papot hogy misét mondjon édesapja tiszteletére, aki öt testvérével együtt nevelte fel őt. Ettől kezdve egyre többen ünnepelték édesapjukat ezen a napon, 1924-ben lett hivatalosan  június harmadik vasárnapja az Apák Napja Amerikában és Richard Nixon tette nemzeti ünneppé 1972-ben. Magyarországon a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány az apák napi rendezvénnyel párhuzamosan hirdette meg "Apaság" című fotópályázatát, melyre folyamatosan várják az apaszereppel kapcsolatos pillanatokat megörökítő pályaműveket. A fotópályázat eredményhirdetésére a rendezvény helyszínén, 21-én kerül sor.

A rendezvény további célja, hogy az Apák is végre kellő elismerést és figyelmet kapjanak, az Apák Napja ünnepnapként a magyar köztudatban is élő legyen, a családon belüli kötődések erősödjenek, erősítse a férfiak szülői szerepvállalását, mint a nemek tényleges (esély)egyenlőségének zálogát, támogassa az otthoni munkamegosztásban aktív férfiakat, közvetett módon elősegítse a kisgyermekes nők munkavállalását azáltal, hogy az apák intenzívebben bekapcsolódnak a család életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!