Több tízmilliós lejárt tartozás a Falcónál - a kosárcsapat 15 millió forintos segítséget kér a várostól

Szombathely - Puskaporos hangulatban telt el a júniusi közgyűlés első órája, de később lecsillapodtak a kedélyek. A zárt ülésre utalták a Falco és a Haladás pénzügyeit taglaló előterjesztést, ám hiába: már a nyílt ülésen kiderült, hogy nagy a baj a kosárcsapat háza táján.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A város sanyarú anyagi helyzete miatt a bal- és a jobboldali képviselők a múltba néztek,  egymásra mutogattak,  majd  nem hallgattak a civil felvetésre:  nem oszlatta fel magát a testület.    

A kezdésnél alaposan felborította a jobboldali többség a polgármester által benyújtott napirendet: lekerült a költségvetés módosítása, az Agora-pályázat tárgyalása, viszont felvettek néhány más, a közterület rendjével kapcsolatos napirendet. 

A zárt ülésre utalták a Falco és a Haladás pénzügyeit taglaló előterjesztést, ám hiába: már  a nyílt  ülésen  kiderült, hogy nagy a baj a kosárcsapat háza táján. Mivel az erre az évre szóló összes szponzori és önkormányzati támogatást felélték, ráadásul ötvenmillió körüli lejárt tartozásuk van, 15 millió forintos segítséget kértek a várostól. De történt egy és más, mire ebbe a szakaszba ért a  vita.  

Lassan minden közgyűlésre jut olyan  személyi ügy, amit  előterjesztés nélkül tárgyalnak a képviselők. Marton Zsolt (Fidesz)  koordinációs tanácsnok most is javasolt ilyen napirendet,  de egy voks hiányzott  a töbséghez. A  menetrendszerű, Valakinek mennie kell című produkció így ezúttal elbukott. (A szavazásnál dr. Prugberger Emil Pro Savaria  tűnt kissé tanácstalannak, a folyosón terjedő hírek szerint téves gombot  nyomott meg,  így visszatérnek az ügyre.)

A nyílt ülés  sem volt mentes a személyeskedésektől, a közgyűlést vezető dr. Ipkovich György polgármester többször felhívta a felszólaló képviselők figyelmét: tartsák be a parlamentáris szabályokat, ne sértsék meg társaikat. 

Főként Gyebrovszki János (MSZP) sérelmezte, hogy lassan egy éve lejárató kampány folyik ellene, ellehetetlenítik, egzisztenciális megsemmisítésére törekszik a jobboldal. Az apropót a hozzászólásra az adta, hogy a képviselő körzetében, a Százhold városrészben elmaradt a juniális, mert a szervező Gyermekvédő Liga nem kapott ehhez városi támogatást. Sági József, a kulturális bizottság  fideszes elnöke szerint pályázat útján 4,7 millió forintot osztanak szét a civil egyesületek között, így ősszel, ha más néven is, de megtarthatják a juniálist.

Dr. Szakács Dávid ismertette a jogi bizottság határozatát, mely szerint  a polgármester indokolatlanul korlátozza az információáramlást. (A múlt közgyűlésen derült ki, hogy a városatyák csak városvezetői jóváhagyással juthatnak adatokhoz.) Dr. Ipkovich Gyögy így reagált: kikéri az ügyben a  közigazgatási hivatal véleményét is, mielőtt visszavonná a belső utasítást.

A ebédszünet előtt  igazán akkor forrósodott fel a hangulat, amikor Oroszvári Péter (MSZP) szóba hozta: értékelni kellene ősszel az új jobboldali többség egy évét, mivel szerinte a kultúra, a sport és  a civil ágazatban,  mint elefánt a porcelánboltban, mindent összezúztak.

A polémiában Horváth Zsolt (Fidesz) kijelentette, hogy csak azt próbálják helyrehozni, amit a baloldal az elmúlt hat évben elrontott. Példaként említette meg a Falco esetét:  a csapat felélte az idei összes támogatását, hetvenmilliós lejárt hitele van, ezért 15 milliós segítséget kért az önkormányzattól. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP), a sportért is felelős  alpolgármester  visszautasította, hogy a városvezetés lenne a felelős a Falco súlyos hiányáért. 

 Dr. Gyimesi József (ESZE) javasolta, hogy az EP-választás tanulságát vonják le, és oszlassa fel magát a közgyűlés, ám e véleményével ismét magára maradt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!