Fellélegezhet a város: utolsó simítások a sárvári elkerülőn

Sárvár - Már csak néhány hetet kell várniuk a belvárosban élőknek, s enyhül az elviselhetetlen forgalom. A kivitelező a tervek szerint halad a sárvári elkerülő út utolsó, 3,5 kilométeres szakaszának építésével.

Vojnovics Viktória

Az északkeleti elkerülő szakasz, a 84-es út elterelése már 2004-ben befejeződött, ám csupán a Balaton felől Sopron irányába tartó forgalomtól mentesítette a várost  a Szombathely irányából érkező tranzit továbbra is a belvároson haladt át. E problémát orvosolja október elejétől a 84-est a 88-as főúttal összekötő 3,5 kilométeres elkerülő szakasz, melynek kivitelezési munkálatai hamarosan befejeződnek.  

A több mint 800 millió forintból megvalósuló beruházás munkálatai tavaly augusztusban kezdődtek el, s előzetes tervek szerint a szakasz kivitelezési munkálatainak befejezését  szeptember 30-ra tervezték. Az útépítéssel a tervek szerint haladnak a Colas  Építő Zrt. munkatársai, így az elkerülő utolsó szakasza határidőre elkészül.

Boda Csaba, a kivitelező Colas Építő Zrt. területi igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a pályaszerkezet beton- alaprétege már elkészült, a napokban az aszfaltozás van folyamatban. 



A 3,5 kilométeres elkerülő szakasz  pályaszerkezetének  beton- alaprétege már elkészült, a napokban az aszfaltozás van folyamatban   Fotó: Benkő Sándor

Úgy tervezzük, hogy a középső és a felső aszfaltréteget, az úgynevezett kötő-, és kopó-réteget kialakítását szeptember 5. és 10-e között befejezzük, és így a forgalomtechnikai munkákra, a padkázásra, egyéb záró munkákra pedig a szeptember hónap szinte teljes egészében a rendelkezésünkre áll majd  hangsúlyozza Boda Csaba. 

Emellett a rábasömjéni és a sárvári csomópont kialakításán is dolgoznak még, ez várhatóan egész szeptemberben tart majd, s párhuzamosan zajlik az aszfaltozási munkákkal. E területeken kisebb forgalomtereléssel oldják meg a feladatot a szakemberek. 

Úgy gondolom, hogy a határidőig, szeptember 30-ig be fogjuk fejezni a munkákat. A szerződésünk szerint ugyanis ekkor kell megkezdenünk a műszaki átadást. Az ezt követő napokban elkészülnek majd a hatósági nyilatkozatok, illetve a hiánypótlások, majd a forgalom is elindulhat az adott útszakszon  tette hozzá a kivitelező vállalat  területi igazgatója.  

A  beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF).  A projekt összköltsége mintegy  813 millió forint.   Az elkerülő út  megvalósítását  a   Közút Operatív Program  részeként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül 85 százalékban uniós forrásból finanszírozzák. A fennmaradó 15 százalékot  pedig a  magyar államkasszából veszik el a beruházáshoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!