Ismét égett a bála - jótanácsok aratás után

Megyei körkép - Az elmúlt hónapokban öt kazaltűzhöz riasztották a megyében a tűzoltókat. Aratás után időszerű kérdés, hogy az összehúzott vagy a bálázott szalma mekkora kazalba rakható össze és milyen védőtávolságokat kell betartani.

Varga Nóra

A szombathelyi tűzoltóság  illetékességi területén ebben az évben már öt kazaltűzhöz riasztották a tűzoltókat, kettőhöz áprilisban, egyhez júniusban, szintén kettőhöz augusztusban. 

Göncz Szabolcs őrnagy, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának a  vezetője elmondta,  a tulajdonosoknak először  el kell dönteniük, hogy  épületek közelében vagy a mezőn kívánják elhelyezni a szalmakazlat. 

Ha épületekhez közel, akkor harminc méter hosszú, tíz méter széles, és  nyolc méter magas lehet a kazal. Az épülettől 20 méterre (vasbeton épület), 30 méterre  (hagyományos téglaépület fa tetőszerkezettel) illetve   40 méterre (faház, fa melléképület)   szabad összerakni a bálákat, a távolság attól függ, milyen az építmény tűzállósági fokozata. 

A távolság éghető anyagú vagy éghető tetőhéjazatú épülettől 15 méterre, a szomszédos telek építményeitől nyolc méterre, saját építményektől négy méterre csökkenthető, ha három méternél nem magasabban és 45 köbméternél nem  nagyobb térfogatban helyeznek el szalmát. 

Ha a mezőn, épületektől távol építik fel  a kazlat, akkor   nyolc méter   magas, tíz méter  széles, valamint  ötven méter hosszú lehet a mérete az építménynek. 

Göncz Szabolcs hozzátette, hogy a kazlat közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától 25 méterre, vasúti vágányoktól és vasútállomástól legalább 100 méterre, nagyfeszültségű, föld feletti villamos vezetéktől legalább húsz méterre szabad felépíteni. Hangsúlyozta, a mezőn összerakott kazlakat legalább három méter széles védőszántással kell körülvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!