Sokba kerülnek a falusi képviselők? - a tiszteletdíjakon is spórolna a kormányzat

Megyei körkép - Ismét szóba került az önkormányzatokkal kapcsolatban tervezett 120 milliárdos elvonás ügye. Vezető politikusok körében felvetődött a gondolat, hogy talán takarékosabb gazdálkodásra, s a tiszteletdíjakon való spórolásra kellene ösztönözni a helyi önkormányzatokat.

Tersztyánszky Krisztina

Kóka János liberális frakció-vezető szerint magas a fizetett önkormányzati képviselők száma. - Lehet, hogy magas a számuk, de rajtuk már nem lehet spórolni. Egy éve a képviselőink sem  és magam sem veszünk fel tiszteletdíjat, a falu ügyeiben  saját költségen autózom - így Erős Zoltán, Sorkifalud első embere.  

Már az idén is 15-20 százalékkal kevesebb a normatíva, mint tavaly, a tartalékainkat éljük fel. A minap várossá lett község, Vép polgármestere szerint a költségvetés  teljesen ellehetetleníti az önkormányzatokat. Csak úgy tudnak talpon maradni, ha sokan ajánlanak fel  munkát a településért. 

Ez vicc, hogy a képviselők viszik el a közpénzt  dohog Varga Gyula.  Nálunk tíz éve tízezer forint tiszteletdíjat kapnak a képviselők, és már erről is többször lemondtak valamilyen közösségi cél érdekében. Sok önkormányzat az ÖNHIKI nélkül már csődbe ment volna. 

Ha újabb megszorításokat terveznek, a Polgármesterek  Vas Megyéért Egyesület nevében fel fogjuk emelni a hangunkat. Fukszberger Imre csehimindszenti polgármester is úgy látja, hogy a falvaktól már nem lehet többet elvenni. Megszűnnek az iskolák, az önkormányzatok nem tudják ellátni funkciójukat. 

A Vasvári Kistérség 23 településén a képviselők bruttó 5 ezer forint körüli tiszteletdíjakat szavaznak meg maguknak, de legtöbb helyen ezt is elkülönítik közös célra. Nem vesznek fel tiszteletdíjat a kemenessömjéni képviselők sem. Kurucz Attila polgármester szerint a feladatokhoz a forrást is meg kéne adni, s nem további elvonásokban gondolkodni, miközben más annyi végkielégítést kap, mint egy falu két évi büdzséje. 



A kemenessömjéni hivatalban is sok pénzt emészt fel a túlbonyolított adminisztráció  mondja Kurucz Attila polgármester (jobbról)

Az a pazarlás, hogy  egy  beszámolót háromféle adathordozón kell leadni, majd egy ügyintézőnek személyesen is Szombathelyre vinni. A közösségért dolgozók tiszteletdíja helyett a bürokrácián kellene spórolni  véli  Kurucz Attila. 

Több megkérdezett polgármester megemlítette: az adófizetők pénzét biztosan nem a falusi önkormányzati képviselőkön kell számonkérni. Azt viszont nem tudják, Budapesten, a  kerületi városatyák zsebébe mennyi pénz vándorol  igaz, ez a képviselői létszámnak csak töredéke...  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!