Szabolcsi egyeztetés a romákkal: jogszerűtlen kapával terepjárót megállítani

Nyíregyháza – Zárt ajtók mögött folytattak megbeszéléseket az elmúlt hetekben történt jogtalan autómegállításokról a megyei kisebbségi szervezetek és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői szerdán Nyíregyházán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A rendőrök azért kezdeményezték a megbeszélést, hogy közösen találjanak megoldást a további jogellenes cselekmények megelőzésére. A kislétai gyilkosságot követően a megye több településén a roma lakosokból szervezett helyi csoportok önkényesen állítottak meg terepjárókat és igazoltatták a bennük ülőket.     

Szepesi István dandártábornok, megyei főkapitány a találkozót megelőzően az MTI kérdésére elmondta: négy ügyben folyik konkrét eljárás, ezekben hat-hét személy érintett. Az autómegállítások Gávavencsellő, Nyírmihálydi és Nagykálló településeken történtek, legutóbb Nyírlugoson tartóztattak fel egy lakodalomból hazafelé tartó terepjárót a helyiek.     

A főkapitány aláhúzta: jogellenes cselekményekkel nem védhetik meg magukat a romák, ugyanakkor a kislétai és a korábbi romákat ért támadások miatt érthető a cigány lakosság félelme, ami „önvédelmi reflexeket” indított be.     

A roma lakosságból önvédelmi céllal szerveződő, az elhaladó autósokat megállító és ellenőrző csoportok tevékenysége jogszerűtlen - jelentette ki a főkapitány. Szepesi István hozzátette: a rendőrség nem fogja tűrni, hogy a megyében gépjárművekkel, közveszélyes eszközökkel felfegyverkezve, hatósági személy látszatát keltve gépjárműveket megállítsanak és igazoltassanak állampolgárokat.     

A rendőrség elkészített egy tájékoztató anyagot is, és arra kérik az egyeztetésen megjelent kisebbségi vezetőket, hogy lakossági fórumokon, illetve egyéb csatornákon ismertessék azt az érintettekkel. A képes anyag azt mutatja be, hogyan segíthetik a rendőrség munkáját, hogyan kerüljék el, hogy magatartásukkal akaratlanul is jogsértéseket kövessenek el.     

Pusuma József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke a megbeszélés követően az MTI kérdésére elmondta: javaslatot fognak tenni arra vonatkozóan, hogy bekapcsolódhassanak a szabolcsi településeken működő falu-és városőrségek munkájába.     

Ez természetesen a helyi önkormányzatokkal és a rendőrséggel egyeztetve fog megtörténni – mondta az alelnök. Pusuma József szerint arra is lehetőség lesz, hogy a települési közmunkaprogramokban részt vevő romák lássanak el szervezetten járőrözési feladatokat, az erre alkalmas embereket pedig a kisebbségi önkormányzatok jelölik majd ki.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!