Elkészült a Rába-völgyi falvak csatornahálózata és szennyvíztisztítója

Rum – Kilenc falu, ötezer lakos életminőségén javít az a 3,5 milliárd forintos beruházás, amelynek során kiépült a települések szennyvízrendszere, s a közös biológiai tisztító.

Simon Erzsébet

Példaként állítható más települések elé az az összefogás, amelynek révén régi álma válhatott valóra kilenc községnek. Meggyeskovácsi, Ikervár, Zsennye, Csempeszkopács, Gyanógeregye, Nemeskolta, Sorkifalud, Sorkikápolna és Rum – az utóbbi község gesztorságával – azért szövetkezett, hogy uniós normáknak megfelelő, környezetkímélő szennyvízrendszert építsen ki. 

Évtizede is van, hogy az ötlet megfogant, ám csak néhány éve adódott olyan pályázati lehetőség, amely meghozta számukra a sikert. Hazai forrásokból elnyert 2,4 milliárd forint alapozta meg a beruházást, ehhez még 1,1 milliárd forintot kellett az önkormányzatoknak és a lakóknak tenniük. A helyhatóságok és az ingatlantulajdonosok zöme hitelből fedezte a rájuk eső költséget, ám – ahogy Németh László rumi polgármester fogalmazott a szombati ünnepélyes létesítmény-átadón – mindenki jó célra fektette be a pénzét. 



Meggyeskovácsi, Ikervár, Zsennye, Csempeszkopács, Gyanógeregye, Nemeskolta, Sorkifalud, Sorkikápolna és Rum – az utóbbi község gesztorságával – azért szövetkezett, hogy uniós normáknak megfelelő, környezetkímélő szennyvízrendszert építsen ki

Fotók: Benkő Sándor

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is ugyanezt emelte ki, hozzátéve: nemcsak a helyieknek öröm a beruházás, hanem a megye is gazdagodik általa. 

Kiss Péter társadalompolitikai miniszter úgy fogalmazott: az emberek egészséges életének, az élhető környezetnek egyik alapvető pillére a települések csatornázottsága. A Rába völgyében lévő falvak ezzel a széleskörű összefogással készült beruházással receptet kínálnak más településeknek. A miniszter hangsúlyozta: hazánk uniós csatlakozásakor tízből öt lakásnak volt korszerű szennyvízelvezetése, a kormányzati szándék az, hogy 2015-re kilencre növeljék ezt a számot. 



Kilenc falu, ötezer lakos életminőségén javít az a 3,5 milliárd forintos szennyvízberuházás

A kezdetekkor megalakult víziközmű társulásnak az összlakosság kilencven százaléka jelezte a csatlakozását. Máig mintegy 80 százalékos a rákötési arány. Elkészült több mint negyven kilométernyi gravitációs gerincvezeték, huszonnyolc átemelő, a Meggyeskovácsi és Ikervár között felépített biológiai tisztító pedig napi 610 köbméter szennyvizet képes megtisztítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!