Felgyorsul a Bécs-Szombathely gyorsforgalmi építése

Nem Ólmodnál, hanem Kőszegnél éri majd el a magyar határt az osztrák S31-es út meghosszabbítása, ami a tervezett Bécs-Szombathely gyorsforgalmi részét képzi majd. Erről döntöttek a minap osztrák illetékesek.

Némethy Mária

Az osztrákok a hétvégén ismertették: döntöttek az S31-es út meghosszabbításáról. Eredetileg a B61-es úttal való csatlakozás Ólmodnál lépte volna át a határt. Most Kőszegnél.

Az ólmodiak hevesen ellenezték a korábbi útvonaltervet, féltették a zajtól, környezeti hatásoktól szép községüket. Álláspontjukat  februárban magyar, osztrák lakossági fórumon el is mondták.

Most új terv készült a Bécs-Szombathely közti gyorsforgalmi út tervezett nyomvonalára. Helmut Bieler (SPÖ) útépítésért felelős tartományi tanácsos követelte, hogy legkésőbb szeptember végéig szülessen döntés az S31-es út folytatásáról. Ez szerint az útvonal Mannersdorftól (Répcekethelytől) nyugatra halad majd, a meglévő rattersdorfi (rőtfalvi) határátlépési ponton keresztül. Az útépítés költsége 20 millió euró.  

A  mintegy hat kilométeres szakasz építésével jelentős lépést tesznek az osztrákok azért, hogy tehermentesítsék az Oberpullendorf (Felsőpulya), Unterpullendorf (Alsópulya), valamint Steinberg-Dörfl (Kőhalom) és Oberloisdorf (Felsőlászló)  településeket. 

Az S31 továbbvezetésére Magyarország felé 2010-2012 között megépül a Felsőpulya-Alsópulya szakasz 6 kilométeren. Így Borsmonostort (Klostermarienberg) és Ólmodot elkerülné az útfejlesztés, ami Kőszegnél érne be magyar területre. 
 
Az út megépítésének ez már a harmadik variációja. Egy olyan terv született, amely kiküszöböli az osztrák oldalon lévő lakossági kritikákat és az ólmodiak makacs ellenállását is, nem akadályozva és húzva tovább a Szombathely-Bécs gyorsforgalmi út befejezését.

Magyar oldalon ehhez csatlakozna a Szombathely-Kőszeg-Guba-hegy között már előzetes engedéllyel rendelkező M87 gyorsforgalmi út, fejti ki véleményét a kőszegi Gergye Péter, aki végig nyomon követte az út építésének ügyét, településtervezőként résztvett Kőszeg, Ólmod rendezési tervének elkészítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!