Huszadik születésnapját ünnepelte az MSZP

Lendvai Ildikó szerint rosszabb volna ez az ország, ha kitörölnék az elmúlt húsz évből azt a tizenkettőt, amikor szocialista kormányok irányították az országot.

MTI

Az MSZP 20 éves születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta: lehet, hogy a válság leküzdése érdekében meghozott intézkedések rövid távon nem hoznak népszerűséget az MSZP-nek, de hitelességet igen.

A párt budapesti székházában rendezett szerdai ünnepségen Lendvai Ildikó azt mondta: aki nem ünnepli a születésnapját, az nem vállalja a múltját, nem vállalja önmagát, és ingoványra építi a jövőjét is. Ezért nem szabad odaadni az elmúlt húsz évet, a vasfüggöny lebontását, a NATO- és az európai uniós tagságot, a megépült utakat, lakásokat.

Lendvai Ildikó szerint egy pártnál is fontos az, hogy hű legyen önmagához, a húsz évvel ezelőtti, a rendszerváltáskori párthoz, amikor "bevállalta" a szabadságot, a többpártrendszert, a gazdasági átalakulást.

Ironikusan úgy fogalmazott: snassz dolog a magyar politikai palettán, hogy egy párt húsz éve ugyanabba a pártcsaládba tartozik, hogy nem vált sem irányt, sem internacionálét. Snassz dolog, de jó dolog - fűzte hozzá.

A pártelnök azt mondta: azt szeretné, ha az MSZP megőrizné a bevállalós önmagát, vagyis azt a tulajdonságát, hogy vállalja nehezét is, valamint a baloldali önmagát, amelynek dolga a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az MSZP-nek a jövőben még sokszínűbbnek kell lennie.

Lendvai Ildikó azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben az MSZP egyszerre volt Nyers Rezső szelíd, csendes, szívós reformerpolitikája, és Gyurcsány Ferenc dinamikus és lobogó reformpolitikája. "Egyszerre voltunk Horn Gyula szeretni való és megtagadhatatlan plebejus énje, és Hiller Pista egyetemi, értelmiségi kultúrája vagy Kovács Laci európaisága" - fogalmazott.

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint lehet, hogy a válság leküzdése érdekében meghozott intézkedések rövid távon nem hoznak népszerűséget az MSZP-nek, de hitelességet igen.

A politikus azt mondta: a hitelességnek pedig annak hitét kell hoznia, hogy hosszabb távon azoknak van meghatározó szerepük az ország életében, akik vállalják a felelősséget. 

Szavai szerint az MSZP az elmúlt hat hónapban nem először vállalta a felelősséget az országért, a szocialista párt többedszer mutatta meg tettekkel, hogy képes Magyarország nemzeti érdekét a saját rövid távú érdekei elé helyezni. Hozzátette: az elmúlt fél évben egymás után születtek azok az intézkedések, amelyek segítettek Magyarországnak legyőzni a válságot, és ezekért köszönet illeti az MSZP-t.

Az MSZP nemcsak beszél a felelősségről, hanem a parlamentben gombnyomással, azaz tettekkel, hőstettekkel vállalja azt - fűzte hozzá, megjegyezve: ez az áldozat valójában befektetés.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: nem vagyunk még a végén a dolgoknak, tart még a válság, és mindaddig tartani is fog, amíg nem kezd érezhetően gyarapodni a munkahelyek száma. A makrogazdasági adatok, a forint árfolyama, a kedvező külföldi vélemények nem érezhetőek Magyarország lakossága számára, egyedül az érzékelhető, ha több munkahely van, és ha ismét biztosabb a lét - hangoztatta, hozzátéve: ezért kell folytatni a kormány politikáját. A rövid köszöntő után a miniszterelnök távozott a pártszékházból.

Az ünnepség végén Lendvai Ildikó mellett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és pártelnök, Hiller István volt pártelnök, Baja Ferenc, Gál Zoltán korábbi parlamenti frakcióvezető és Jánosi György volt választmányi elnök vágta fel a párt tűzijátékokkal díszített, fehér marcipánnal bevont feketeerdő születésnapi tortáját.

Az ünnepségen jelen volt a párt számos vezető politikusa, az országos elnökség tagjai, röviden emlékezett az elmúlt húsz évről Fábry Béla, a párt első országos elnökségének tagja, Gál Zoltán, az MSZP-frakció 1990 és 1994 közötti frakcióvezetője, valamint Kósáné Kovács Magda volt európai parlamenti képviselő. 

Pécsi Ildikó, a párt korábbi országgyűlési képviselője, színművész dallal köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Puch László, az MSZP pártigazgatója oklevelet adott át azoknak, akik húsz év dolgoznak a pártnak. Az MSZP 1989. október 7-én alakult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!