Kedvezmény volt, nincs, az érvek pedig nem hatottak

Negyvenöt civil szervezet próbált meg fellépni a falusi és agroturizmus, az őstermelők, a kistermelők személyi jövedelemadó-mentességének megtartása érdekében.

Kiss Tamás

Úgy tűnik, mindhiába. A Magyar LEADER Szövetség valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által kiadott tiltakozással egyetértve 45 civil szervezet a leghatározottabban tiltakozott az Országgyűlés által 2009. június 29-én elfogadott törvénymódosítás ellen, amelyekben a falusi és agroturizmus, az őstermelők, kistermelők személyi jövedelemadó- kedvezménye is eltörlésre került.

A csatlakozó szervezetek arra kérték a döntéshozókat, elsősorban a miniszterelnököt, a pénzügyekért és a vidékfejlesztésért felelős minisztereket, hogy még egyszer tekintsék át, és alaposan fontolják meg, hogy mit veszthet az ország ezzel a lépéssel, s egyáltalán: hoz-e valamicske nyereséget az intézkedés.

A csatlakozók meggyőződése szerint a törvénymódosítás nyomán ugyanis csak nagyon csekély mértékben nőhetnek az adóbevételek, borítékolható viszont a szürke gazdaság erősödése, a családok folyamatos lecsúszása, a munkanélküliség fokozódása, valamint a vidék fejlődését jelentős mértékben meghatározó falusi és agroturizmus lendületének megtorpanása. A tiltakozók továbbá rámutattak, hogy az adómentes határt meghaladó bevételek után most is adóznak az ős- és a kistermelők. Az érintett réteg tagjai kevés kivételtől eltekintve amúgyis tőkeszegények, de önfoglalkoztatók, nem kérnek munkanélküli segélyt, hanem annyi kiegészítő jövedelmet termelnek, amiből családjukat el tudják tartani.

„A vidékfejlesztés és a falusi turizmus édes testvérek. A halmozottan hátrányos helyzetű területeken a gazdaságpolitika nem tud eredményesebb munkahelyteremtést generálni, mint az önfoglalkoztató tevékenységnek számító falusi vendéglátást, termelői és feldolgozói tevékenységet”, próbáltak érvelni a civil szervezetek, s egy módosító javaslatcsomaggal is előálltak, amelynek életbelépése a termelőket a feldolgozási szint növelésére ösztönözné. S hogy mit szóltak ehhez az illetékes tárcák? A Pénzügyminisztériumnak és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak ugyanazt a két kérdést küldtük el e-mailben.

1. Tárcájuk foglalkozott-e érdemben a falusi és agroturizmus, az őstermelők, a kistermelők személyi jövedelemadó- mentességének megtartása okán 45 szervezet által aláírt anyaggal?

2. Ha igen, milyen eredményre jutottak, ha nem, miért nem?

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gyorsan reagált, érdemi választ azonban nem kaptunk. Türelmet kértek, amíg megkeresik a téma illetékesét, illetve amíg kiderítik, hogy a petíció beérkezett-e a minisztériumba. Előrebocsátották azonban, hogy „az adóról való minden döntés alapvetően a Pénzügyminisztérium hatásköre, így az adómentesség megszüntetése is. Abba az FVM érdemben nem szólhat bele”.

Úgy gondoltuk azonban, hogy a tárca véleménye ezzel együtt is érdekes lehet, így egy hét elteltével ismét írtunk... És azóta is várjuk a szakmai állásfoglalást. A Pénzügyminisztérium első nekifutásra nem válaszolt. Másodszorra viszont Pichler Ferenc sajtófőnök az alábbiakat közölte: „A jövő évi  adótörvényekről nyáron már döntött a parlament. A döntésnek az a lényege, hogy nagymértékben egyszerűsítjük a rendszert. Az aktivitást, foglalkoztatást támogatjuk. Ezért nagymértékű adócsökkentést hajtottunk végre az élőmunkaterhek – szja, tb-járulék – terén. Ehhez a forrást a forgalmi adóztatással, illetve a vagyonadóztatással teremtettük meg. Ezen túl fontos szempont volt az is, hogy a kivételeket, a kedvezményeket nagymértékben csökkentsük. Ez meg is történt. E téren nem kívánunk visszalépni.

A cél az, hogy mindenkinek kevesebb adót kelljen befizetni, de azt be is fizessék. Ha sok a kivétel, a kedvezmény, akkor a ténylegesen adót fizetőkre nagyon nagy teher hárul.”

Ennyi. Lehet számolgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!