Elhalasztanák a HEMO felújítását

Az év utolsó szombathelyi közgyűlését nem adventi hangulat jellemezte: a jövő évi büdzsé tervezete szerint elhalasztanák a Hemo, azaz a Weöres Sándor Színház átépítését.

Angyal László

Rongybabák fogadták a képviselőket: az UNICEF magyar bizottsága a félméteres babák befogadóitól kapott ötezer forintokkal a magyar kistelepülési óvodákat támogatja. A karácsony előtti adakozás később többször szóba került a közgyűlésen, a karácsonyi, ötezer forintos segély elmaradását tette szóvá Gyebrovszki János (MSZP), míg Sági József (Fidesz) a szilveszteri tűzijáték kapcsán azt feszegette, hogy a város sanyarú helyzetében elfogadható-e, ha az év utolsó napján százezreket költenek effélére.

A szombathelyi polgármester is megszavazta a költségvetést

Dr. Ipkovich György polgármester így nyugtatta a városatyát: a hagyományos tűzijátékra szükség van, mert sokan ünnepelnek a Fő téren. Másrészt a látványosság költségeinek egy részét a vállalkozó állja, és a fennmaradó összeget sem adóforintokból, hanem a város egyik alapítványának támogatásából fizetik ki.
 
Horváth Zsolt (Fidesz) zárta le a szerinte álvitát azzal, hogy vannak itt súlyosabb kérdések is. Így ezután csaknem egyórás polémia bontakozott ki arról, hogy helyesen tette-e dr. Ipkovich György akkor, amikor az országgyűlésben megszavazta a jövő évi költségvetést. Az elöljáró szerint a büdzsé a kilábalás programja, míg az ellenzék szerint a lakosságot, az önkormányzatokat és az egészségügyet megnyomorító költségvetés készült. 

Strand, kórház, SZTK

Nem jutottak közös nevezőre a felek a polgármester azon ötletéről sem, miszerint a megyével egyezkedne a város. Dr. Ipkovich György a felhatalmazást kért a közgyűléstől egy ingatlancserére. A város a volt strand területével beszállna a kórházat működtető gazdasági társaságba, míg a megye az SZTK épületével tenné ugyanezt: a város színházának tulajdonosa lehetne. (Mellékszál: nem vették napirendre az SZTK ügyét. A megye állítólag 350 millióért eladta az épületet, ám a városnak elővásárlási joga van: ugyanennyiért ő megveheti az ingatlant. Mellesleg egy éve 250 millióért kínálták, de a város nem kért az üzletből.) Szakály Gábor (Fidesz) keményen reagált az ötletre. Nem kérünk az ingatlanspekulációkból. Az előző ciklusban a Szűcs Gábor vezette gazdasági bizottság ötször próbálta a volt városi strandot eladni. Most a sajtóban előmelegítette az ötletét, majd a polgármester két közgyűlési beszámolóban elrejtett határozattal próbálja becsempészni az ügyletet.
 
Dr. Ipkovich György hiába bizonygatta, hogy a kórház az új belgyógyászati tömbjét építené meg az ingatlanon, és a város is jól járna, mert tulajdonosként beleszólása lehetne a kórház működtetésében, az új többség nem volt  különösebben vevő az elgondolásra.
 
A polgármester hiába kérte a közgyűlést - áll a fa Fő téren csengenek a csengettyűk, szeressük egymást kicsit gyerekek! - a testületben ezen a napon nem adventi hangulat uralkodott. Tetézte a borút, hogy a jövő évi büdzsé koncepciójának tárgyalásakor kiderült: célszerű lenne a nagyprojektek közül egyet elhalasztani.

A pénzügyi és gazdasági bizottság (PGB) javaslata: a város dolgozzon  ki egy olyan verziót, amelyben egy beruházást (HEMO felújítását) átmenetileg elhalasztaná az önkormányzat.

Óriási lyuk a költségvetésben

Ha az önkormányzat bevételei a vártak szerint alakulnak, úgy a város 890 millió forintos hiánnyal zárja a 2009-es évet. A jövő évi költségvetési koncepció szerint 2010-ben a működési kiadásoknál 2 milliárd, a fejlesztésre fordított kiadásoknál 3 milliárd forint hiány mutatkozik.

A pénzügyi és gazdasági bizottság javaslata szerint ez a 6 milliárdos hiány egy nagyberuházás elhalasztásával 3 milliárd forintig lefaragható, másrészt a városi intézmények idei és jövő évi működését a költségek lényeges lefaragása után hitel felvétel nélkül lehetne finanszírozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!