Karácsonyra gyűjt a karitász és a megye is

Három éves az egyházmegye adománygyűjtési akciója, amelyhez az idén csatlakozott a megyei önkormányzat is. Válság van, sokakat akarnak bevonni az adakozásba.

Némethy Mária

A gazdasági válság miatt megújult a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkája.
 
- A karácsony a szeretetről szól, s mi igyekezünk a lehető legtöbb embert bevonni az adakozásba - mondta el a karitász igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta.
 
Dr. Veres András megyés püspök az idén harmadszor hirdette meg Szent Márton ünnepén a "Váltsuk meg Szent Márton köpönyegét!" akciót, amely a köpenyét a koldussal megosztó szent szellemében adakozásra szólít mindenkit december 23-áig.  

A plébániák közvetlenül gyűjtik az adományokat. Több templomban két kosár van kikészítve ezeknek: az egyik az oltárnál, a másik a bejárati ajtónál.
 
- Ha Mari néni egy kiló lisztet, Pista bácsi egy narancsot, Eszterke pedig egyik kedvenc játékát hozza el a misére, teszi kosárba, akkor ezeket a plébánia karitászosai kis csomagokba rendezik, s eljuttatják a legrászorultabbaknak. Így a fiatalok, a gyerekek is megismerik az ajándékozás örömét és a kis ajándékoknak is van értelme. Van, ahol teadélutánokon gyűjtenek, tehát közösségépítő ereje is van. Érdekes tapasztalatunk: azok is adnak, akik tavaly kaptak.

A Katolikus Karitász központtól az idén 885 ezer forintot kapott karácsonyi ajándékozásra a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Ezt kiegészítették egymillió forintra.
 
-  Pénzt nem adunk és nem apróztuk el ezt az összeget. Három-hét gyermekeseknek adtunk 20-30 ezer forint értékű csomagokat tartós élelmiszerekkel Szentgotthárdon, Őriszentpéteren, Nardán, Sárváron, Bajánsenyén, Körmenden és másutt a megyében - mondta el Tuczainé.
 
Az idén először csatlakozott Vas Megye Közgyűlése és a Megyeháza is a "Váltsuk meg Szent Márton köpönyegét!" akcióhoz. Kovács Ferenc elnök és Majthényi László alelnök sajtótájékoztatón közölte: valamennyi önkormányzatot, polgármestert, jegyzőt kiértesítettek arról, hogy Vas minden települését érintve induljon el az adománygyűjtés. Ezeket a helyi karitászosokkal (csak 20 településen nincs!) osztják ki. 
 
A rászorulóknak adakoztak a megyei közgyűlés tagjai és a Megyeháza, a megyei munkaügyi hivatal, a polgárőr szövetség dolgozói is. Ezt a pénzt, 200 ezer és 30 ezer forintot adta át a sajtótájékoztatón a közgyűlés elnöke és az elnökhelyettes a karitász igazgatójának. Volt olyan megyei önkormányzati tag, aki két disznót is felajánlott. A gyermekvédelmi intézményeket  januárban disznóöléssel lepik majd meg.

Dr. Veres András megyés püspök szerdán reggel 500 nagycsaládban élő gyermeknek adott át ajándékot, játékcsomagot a székesegyház előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!