Kosárlabda szabályváltozások 2010-től

Ősztől az európai szövetség (FIBA Europe) kezdeményezésére megváltozik a kosárlabdapályák felfestése, ami Sterbenz Tamás, a magyar szövetség (MKOSZ) főtitkára szerint taktikai változásokhoz vezethet.

MTI

A módosítás értelmében 50 centivel távolabbra (6,75 m-re) kerül a hárompontos vonal, a palánk alatti megjelölt terület pedig - ahol csak három mp-ig szabad tartózkodni - trapéz helyett téglalap alakú lesz.
   
- Az utóbbi évek legkomolyabb szabályváltozására kerül sor 2010-ben - nyilatkozta az MTI érdeklődésére Sterbenz Tamás, aki egyben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (TF) a sportmenedzser tanszék docense.

- Az új rendszer miatt várhatóan kevesebb triplakísérletet láthatnak majd a nézők, ugyanakkor mivel nagyobb lesz a festett terület, ritkulni fog a palánk alatti játék is. Ez azt jelenti, hogy a két vonal közötti tér jelentősége megnő, azaz több középtávoli dobást vállalnak el a játékosok."
   
Az MKOSZ-főtitkár hozzátette: a nyári Európa-bajnoki selejtezőket még a régi vonalakkal rendezik meg, így a bajnoki rajtig nagyjából másfél hónap marad az átalakításokra. A kluboknak saját költségen kell majd megoldaniuk a változtatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!