A tragédia után: A balesetek következményeiről kevés szó esik

Egy tragédiával járó baleset kilátástalan helyzetbe sodorhat családokat. Az érzelmi összeomlást anyagi ellehetetlenülés követheti. Az áldozatok hozzátartozóin segít egy alapítvány.

Simon Erzsébet

 Nincs olyan nap, hogy a sajtó ne adna hírt valamilyen közlekedési balesetről. A maradandó sérüléssel, netán halállal járó tragédiák utóhatásairól azonban nem sok szó esik.

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha például egy többgyermekes családban a kenyérkereső egy baleset miatt több hónapra kiesik a munkából, esetleg olyan sérülései keletkeztek, amelyek miatt nem is lesz képes folytatni  korábbi tevékenységét. Még nagyobb a baj, ha a családfő életét veszti a balesetben. A hozzátartozók nemegyszer kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. Azon túl, hogy érzelmileg is nehéz feldolgozni a történteket, anyagilag is kiszolgáltatottá válhat a család. De nemcsak közlekedési szerencsétlenség okozhat nehézségeket, hanem a munkahelyen bekövetkezett üzemi baleset miatt is fölborulhatnak életek.

Az ilyen kétségbeejtő helyzetbe jutottakon igyekszik segíteni a Közlekedési Sérültek Alapítványa, amelyet székesfehérvári központtal két éve hozott létre  Kolossa József.   A ma már országos hálózattal rendelkező alapítványnak vidéki -  szombathelyi  -  irodái is vannak, sőt, Szlovákia és Románia magyarlakta településein is jelen vannak a képviselői. Kolossa József, aki amúgy egy kárrendező kft. ügyvezetője, azt mondja: aki részese volt egy súlyos közlekedési balesetnek, vagy éppen a hozzátartozójával történt tragédia, az tudja, hogy az érzelmi megpróbáltatásokon túl  milyen nehéz időszak követi a nem várt eseményt. Szakmabeliként pedig érzékeli, hogy a kárrendezés valójában egy második tragédia, még akkor is, ha vétlen az áldozat a balesetben.

Kolossa József úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy szülői balesetek esetén az árván maradottakon szinte senki nem segít. Ezáltal családok sodródhatnak az élet peremére, nemegyszer akkor is, ha kapnak valamilyen kártérítést.  Gyakorta előfordul az is, hogy az érintettek csak későn, vagy egyáltalán nem jutnak hozzá az őket megillető kártérítéshez. Ezen  szeretne a Közlekedési Sérültek Alapítványa változtatni, melyhez Kolossa József a társadalom segítségét is kéri.

 A rászorulók   akiket a befolyt támogatások alapján az első perctől kezdve anyagilag is segítenek   a hivatalos dokumentumok birtokában kereshetik fel az alapítvány képviselőjét. A jogos kárigény behajtásában szakemberek segédkeznek. Kolossa József azt mondja, a közhasznú szervezetet bárki támogathatja. Az idén már magánszemélyek is felajánlhatják adójuk egy százalékát: nem lehet tudni, ki mikor szorul rá maga is efféle segítségre.  De megkerestek  közlekedési cégeket, polgármestereket, önkormányzatokat, sőt, még biztosítókat is, hogy vegyenek részt a károsultak istápolásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!