Eltörölte az Alkotmánybíróság az ingatlanadót (frissítve, pártok reagálása)

Sérti a jogbiztonságot, ezért alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Ab szerint amikor a lakóingatlanokat terhelő forgalmi érték alapú adó a vizsgált törvényben foglalt módon önadózással párosul, akkor a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázata egyoldalúan az adóalanyokra hárul, ami a jogállamiságból levezethető jogbiztonságot sérti.

A lakóingatlanok adójának alapját az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény szerint az adóalanynak kellett volna meghatároznia, mégpedig az adóév első napján fennálló forgalmi értékkel azonosan. Az adóhatóság ugyanakkor a vizsgált törvény szerint jogosult lett volna arra, hogy utóbb a bevallott értéktől eltérően állapítsa meg a lakóingatlan forgalmi értékét, és a két érték közötti, tíz százaléknál nagyobb eltérés esetén az adóalanyt bírsággal sújtsa.

Ez pedig az ötéves elévülési időn belül még az adóalany és az adóhatóság formálisan jogszerű eljárása mellett is bármikor előfordulhatott volna, hiszen a lakóingatlanok adójának alapjául szolgáló, árként általában elérhető érték konkrét jogügylet és hatósági közreműködés nélkül bizonytalan, gyakran akár 30-40 százalékos ingadozást is mutathat - tartalmazza az Ab közleménye.

Az Ab megállapította, hogy a törvény ellentmondásos szabályai következtében nem egyértelmű, milyen értéket kell adóalapnak tekinteni, és több adóalany esetén hogyan kell közöttük megosztani az adófizetési kötelezettséget akkor, ha a lakóingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, és az annak gyakorlására jogosult személy lesz az adó alanya. Ez pedig szintén sérti a jogbiztonságot.

A törvénynek a vízi és légi járművekre, valamint a személykocsikra vonatkozó rendelkezései alkotmányosak. Az Ab - más országok adóztatási gyakorlatát is figyelembe véve - nyomatékosan rámutatott arra is, hogy önmagában a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása nem alkotmányellenes.

Az Ab-hez a vizsgált törvény kapcsán több mint félszáz indítvány érkezett. A testület hétfőn harmadszor tárgyalta a határozattervezetet, majd kedden folytatta a tanácskozást, és ezt követően hozta meg egyhangú határozatát.

A törvény szerint eredetileg 2010-től egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után kellett volna adót fizetni. Ebből az Alkotmánybíróság az ingatlanok után fizetett adót kedden egyhangú határozatban alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A vagyonadót először 2010-ben kellett volna bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni pedig két egyenlő részletben kellett volna, először az szja-val egyidejűleg, a bevallás benyújtásával, majd szeptember 30-ig.

A részben alkotmányellenessé nyilvánított jogszabály szerint minden lakóingatlan adóköteles lett volna, ám mentesség illette volna meg a tulajdonost, ha a lakás forgalmi értéke 30 millió forint alatt van, és életvitelszerűen benne lakik. Szintén mentesült volna a második lakóingatlan, ha forgalmi értéke 15 millió forint alatt van; a harmadik - és e feletti számú - ingatlan esetében azonban a 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó lakás után is adózni kellett volna.

Az adó mértéke 30 millió forintos forgalmi értékig 0,25 százalék, 30-50 millióig 0,35 százalék, 50 millió forint felett pedig 0,5 százalék lett volna.

Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban elmondta: a költségvetés ebben az évben 50 milliárd forint bevételt várt a vagyonadóból.

Szollár Domokos kormányszóvivő korábban rámutatott: a vagyonadó a korábbi szabályok szerint az adózóknak mindössze 5 százalékát érintette volna.

Az MSZP még tanulmányozza az Ab indoklását

Az MSZP ismeri az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntését, de annak indoklását még tanulmányoznia kell. Nyakó István, az MSZP szóvivője ezt annak kapcsán mondta kedden az MTI-nek, hogy az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A szocialista politikus közölte: részletesebb nyilatkozatuk előtt még tanulmányozzák az Ab részletes indoklását. Felhívta arra a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság csak a vagyoni típusú adók egy részét törölte el.

Arra a kérdésre, hogy készülnek-e tervek, hogyan lehet pótolni a vagyonadóból tervezett közel 50 milliárd forintos bevételt, Nyakó István megismételte: erről korai lenne addig nyilatkozni, amíg szakértőik át nem tanulmányozták az Ab indoklását.

Fidesz: a kormány elbukott, az emberek győzelmet arattak

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntése világosan mutatja, hogy a kormány elbukott, a magyar emberek pedig győzelmet arattak. Az ellenzéki párt szerint az ingatlanadó egy elhibázott, igazságtalan és érzéketlen döntés volt.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy "ne kezdjen el trükközni", fogadja el, hogy vereséget szenvedett. 

Hozzátette: az Ab döntése világosan mutatja, hogy nem Magyarországgal, a magyar emberekkel van a probléma, hanem a kormánnyal; az ország azért nyújt rossz teljesítményt, mert rossz kormánya van, amely olyan elhibázott, igazságtalan és érzéketlen döntéseket hoz, mint az ingatlanadóval kapcsolatos törvény. 

A fideszes képviselő szerint az ingatlanadó az igazságosság és a szolidaritás minden létező törvényszerűségével szembe ment.

Arra a felvetésre, hogy a kormány ötven milliárd forintot várt 2010-ben az ingatlanadóból, Szijjártó Péter megismételte: határozottan felszólítják a kabinetet, ne kezdjen el trükközni, "ne folytassa az emberek sanyargatását".
Hozzátette: a kormány a költségvetés tervezésekor is tudta, hogy ilyen bevétellel nem számolhat a költségvetés, hiszen ha az Ab nem törli el, akkor legkésőbb a Fidesz kormányra jutása után eltörölték volna azt.

Elmondta: a Bajnai-kormány felelőssége, ha fiktív számokra alapozta az idei büdzsét. A következő, várhatóan Fidesz vezette kormány új költségvetéssel kezdi a munkáját - jelentette ki.

Egy másik kérdésre, miszerint az Ab nem az ingatlanadót, hanem az adózás módját találta alkotmányellenesnek, és a Fidesz szerint az is trükközés lenne, ha a kormány az adózás módját változtatná meg, a Fidesz elnöki stábjának vezetője azt válaszolta: a kormány részéről minden egyes olyan lépés, amely azt mutatja, hogy nem nyugodott bele a döntésbe, egyértelműen trükközésnek minősül.

Az MTI azon kérdésére, hogy mi arról a Fidesz álláspontja, hogy az Ab a hajók, a nagy értékű autók és repülőgépek vagyonadóját nem tartotta alkotmányellenesnek, Szijjártó Péter azt mondta: a Fidesz vállalása és az Ab döntése is világos volt; a Fidesz vállalása az volt, hogy eltörli az ingatlanadót, az Alkotmánybíróság pedig eltörölte az ingatlanadót, így a vállalás és a döntés egy irányba mutat.

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

KDNP: nem csak az alkotmányosság, hanem a jog és az igazságosság is győzedelmeskedett

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) örül annak, hogy nem csak az alkotmányosság, hanem a jog és az igazságosság is győzedelmeskedett - reagált Halász Zsuzsa, a párt szóvivője az Alkotmánybíróság keddi döntésére, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította az ingatlanadót.

A szóvivő kiemelte: a kormánynak a középosztály megnyomorítására kitervelt elképzelése ezegyszer "dugába dőlt". Hozzátette: nincs kétségük afelől, hogy ehelyett kieszel majd valami mást a Bajnai-kormány, de remélik, hogy erre már nem lesz ideje.

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Az SZDSZ üdvözli az Ab döntését

Az SZDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését - közölte az MTI-vel Ikvai-Szabó Imre, a párt országos ügyvivője azzal kapcsolatban, hogy a testület alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, és azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A politikus külön üdvözölte és "bravúrnak" minősítette az Ab részéről, hogy a döntés még jóval az adóbevallási határidők előtt megszületett.

Ikvai-Szabó Imre hangsúlyozta, az Ab azt az értékelést adta a beadványokról és az alkotmányellenességről egyaránt, amelyet a liberálisok a parlamenti vita során felvetettek és amelyek miatt néhányan nemmel is szavaztak a törvényjavaslatra.

Nemzetgazdasági mércével a költségvetést nem rázza meg, hogy nem folyik be az ingatlanadóból tervezett bevétel - folytatta Ikvai-Szabó Imre, hozzátéve: az Ab többi között a forgalmi értékkel kapcsolatban ugyanazt mondta, mint korábban az SZDSZ.

Kiemelte: a liberálisok mindvégig azt képviselték, hogy a magyarországi adózásban megnyugtató rendet kell teremteni, amelyet ez a jogszabály nem tett meg.

Jelentős adójogszabály-egyszerűsítésnek kellene történnie, ez a jogszabály ezzel ellentétes volt - mondta Ikvai-Szabó Imre.

MDF: az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme

Az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme, ezt az adót az önkormányzatok bevételi forrásává kell tenni - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden az MTI-nek.

A politikus annak kapcsán reagált, hogy alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával.

Az MDF a polgári demokráciák szokásos és igazságos adónemének tartja az ingatlanadót, de a párt elvetette azt a megoldást, amit a szocialista kormány kialakított - közölte Dávid Ibolya.

Mint mondta, az ingatlanadónak alkalmasnak kell lennie arra, hogy ezzel kiváltható legyen a "kirívóan vállalkozás ellenes adófajta", az iparűzési adó. 

Kiemelte azt is: az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme, ezt az adót az önkormányzatok bevételi forrásává kell tenni.

Az MDF szerint minden fajta ingatlant adózás alá kell vonni, tehát nemcsak a lakóingatlanokat, hanem az egyéb ingatlanokat is - mondta. Hozzátette: ennek oka, hogy ha egy ingatlan az adott település területén fogyasztja a fizikai infrastruktúrát, szennyezi a környezetet, akkor annak arányában hozzá kell járulnia a helyi lakosok közös szükségleteit fedező kiadásokhoz.

Az ingatlanadót a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan sávosan és progresszív módon lehet kialakítani, elkerülendő az adócsapdát, ami a bevezetett ingatlanadónak az arányos közteherviselést leginkább sértő sajátossága - hangsúlyozta az MDF elnöke.

Költségvetési gondok az Ab-döntés után 

Nagyjából 50  milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek az Alkotmánybíróság keddi döntése, amellyel megsemmisítette a vagyonadónak az ingatlanok adóztatására vonatkozó részét. A vagyonadóban szerepel a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) eltörlése is, és mivel az Ab döntése a törvény egészét nem érinti, ez a változás érvényben marad. Az eho eltörlése nagyjából 60 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

A kormány az utolsó pillanatig bízott abban, hogy az ingatlanadó kiállja az alkotmányosság próbáját. A kabinet, így a költségvetés is, 50 milliárd forint bevétellel számolt a vagyonadóból, két részletben: májusban és szeptemberben. A Fidesz korábban jelezte: ha hatalomra kerül, első döntései között lesz az ingatlanadó eltörlése és az ezen a címen befizetett adó visszautalása kamatostól a családoknak. 

Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek tavaly év végén elismerte, hogy valós kockázatot jelent a költségvetés alakulására az ingatlanadó esetleges elmaradása.

Az értékalapú vagyonadó bevezetését a kormány az igazságosabb közteherviselés megteremtésével indokolta. Az új adónem nem a jövedelmeket, hanem a felhalmozott vagyont adóztatta volna, és a szabályok szerint az adózók mindössze 5 százalékát érintette volna. A kormány úgy érvelt, hogy egyebek között a vagyonadó bevezetése teremti meg a lehetőségét a munkára rakódó terhek és a személyi jövedelemadó csökkentésére. 

A vagyonadó kalkulátort január 8. óta lehetett elérni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján és az Ügyfélkapun keresztül. Az APEH sajtóosztálya az MTI érdeklődésére közölte: a vagyonadó-kalkulátort január 21-éig több mint 500 ezren töltötték le, és az adatokat több mint 13 ezren mentették el.

Az ombudsman üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa üdvözli az Alkotmánybíróság keddi határozatát, amely alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvény lakóingatlanok adóztatására vonatkozó részét - közölte az ombudsman hivatala az MTI-vel.

Szabó Máté 2009 nyarán fordult az Alkotmánybírósághoz, és azzal érvelt, hogy az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény semmilyen fogódzót nem ad sem az adóalany, sem az adóhatóság számára egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének számításához, ami problémát okoz a forgalmi értéken alapuló adóalap meghatározásában - emlékeztettek a közleményben.

Ugyanakkor, mint írták, a törvény adóbírsággal és késedelmi pótlékkal rendelte volna szankcionálni azt, ha a bevallásban az adózó - akár tévedésből is - a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 százaléknál nagyobb eltéréssel adja meg. 

Az adóhatóságnak a törvény gyakorlatilag korlátlan mérlegelési jogot biztosít, az adóalap meghatározásának bizonytalan volta ezért súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét - tartalmazta az ombudsman alkotmánybírósági beadványa.

A hivatal kitért arra: az ombudsman emellett kifogásolta, hogy a törvény szövege többféleképpen értelmezhető előírásokat tartalmazott, a mentesség megállapításánál pedig kizárólag az ingatlan értékét vette figyelembe, a tulajdonosok számát nem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!