Vát-Porpác repülőtér: kiemelt kormányberuházás lett

Az elképzelések szerint halad előre a Vát-Porpác cargo-reptér ügye. A kiemelt kormányzati beruházás címet megkapta a projekt, s ez meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Angyal László

Miután novemberben Budapesten tárgyalt a tervezett reptérben érdekelt kínai küldöttség, a beruházást előkészítő csapatnak újabb akadályt kelett  leküzdenie: az Országos Rendezési Terv módosítását. A dokumentumban  a szombathelyi reptér volt nevesítve. A mondatot mindenképpen meg kellett változtatni, azóta Szombathely és vonzáskörzete szerepel a rendezési tervben.  

Ahogyan azt Barta Balázs, az előkészítést végző Sia-Port Kft. ügyvezetője elmondta, az Országgyűlés illetékes bizottsága november 16-án tárgyalta és elfogadta az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény módosításának javaslatát, hogy Vát-Porpác nemzetközi repülőtérré fejleszthető terület, majd az Országgyűlés december 7-én szavzta meg a beterjesztett módosítást. Így a kormány decemberben foglalkozhatott váti reptér kiemelt beruházássá való minősítésével.    

A döntés a Magyar Közlönyben megjelent, ezzel hatályba lépett az erről szóló kormányrendelet. Ezzel a kivitelezők hozzákezdhetnek a hatósági engedélyeztetési eljárásokhoz.  

Barta Balázs hozzátette: egy 2006-os törvény teszi lehetővé azt, hogy a kormány rendeletben, a hatósági ügyintézés szempontjából kiemeltté nyilvánítson beruházásokat. Erre került sor, vagyis a kormány egy szinttel feljebb tolja az engedélyező hatóságokat. Például az építésügyi hatósági engedélyt első fokon nem a települési önkormányzat, hanem a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal adja ki. Másodfokon pedig az építésügyért felelős miniszter jár el.

A Sia-Port Kft célja az, hogy 2012-ben már nemzetközi teherszállító repülőgépeket fogadjon a cargo-reptér, amelynek szomszédságában párhuzamosan egy ipari park is kiépülne.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!