Világbajnok sportolót igazolt az MDF

Mészáros Tibor világbajnok erőemelőt indítja Vas megyében a 2. számú választókerületben az MDF.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A négy évvel ezelőtti országgyűlési választásokon szintén indult egy erőemelő bajnok az MDF színeiben. Akkor Fekete László, a Komárom megye 1. sz. választókerületének képviselőjelöltje volt. Tatabánya környékén 952 szavazatot sikerült szereznie, ez 2,53 százalékos szerepléshez volt elég.

Az alon.hu információi szerint összeállt az MDF Vas megyei országgyűlési képviselőjelöltek listája. 

Megkérdeztük, Gróf Istvánt,  a párt Vas megyei elnökét, aki elmondta, hogy hétfőn délelőtt 11 órakor sajtótájékozatón mutatják be a képviselőjelöltjeiket: 

1. számú választókerület (Szombathely): Szabó Gábor (szombathelyi alpolgármester)
2. számú választókerület: (Szombathely): Mészáros Tibor (sportoló)
3. számú választókerület: (Kőszeg): Tánczos Norbert (síoktató)
4. számú választókerület: (Sárvár): Babolcs Adrienn (kommunikációs szakember)
5. számú választókerület: (Körmend): Lőrinczé Dolgos Ilona (Őriszentpéter korábbi polgármestere)

Az MDF szombaton dönthet az egyéni képviselőjelöltjeiről
 
A Magyar Demokrata Fórum (MDF) szombati országos választmányi ülésén dönthetnek a párt egyéni képviselőjelöltjeiről - mondta Makay Zsolt, a párt országos választmányi elnöke szerdán az MTI-nek.
   
Hozzátette: az ülésen a választmányi tagok szavaznak majd a párt választási programjáról, valamint az egyéni képviselőjelöltekről.
   
A párt választási programját Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje, valamint Kajdi József, a szakpolitikai kabinetek koordinátora ismerteti majd a választmányi tagokkal - mondta.
   
Kérdésre válaszolva Makay Zsolt közölte: a megyei szervezetek önállóan döntenek a térségben induló egyéni képviselőjelöltekről, amelyet először a párt Országos Elnöksége véleményez, még az országos választmány szombati ülése előtt.
   
Ezután az országos választmány együtt fog szavazni az összes egyéni képviselőjelöltről, az elfogadáshoz a jelen lévő választmányi tagok felének plusz egy főnek az igen szavazata szükséges - közölte.
   
A Magyar Nemzet című napilap még január elején írt arról, hogy az SZDSZ mögötti pénzügyi körök hajlandók volnának finanszírozni az MDF kampányát, és támogatnák Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét, cserébe viszont azt kérik, hogy a fórum fővárosi listáját SZDSZ-es politikus vezesse.
   
Az MDF január 20-án összeült budapesti választmánya döntött arról, hogy a párt fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával.
   
A választmányi ülésen jelen lévő egyik kerületi elnök az MTI-nek akkor azt mondta: a választmányi ülésen döntöttek arról, hogy az MDF fővárosi listáját "egy konszenzusos jelölt" vezetné, a második helyen MDF-es politikus szerepelne, a harmadik, negyedik helyre pedig az SZDSZ delegálhatna jelöltet.
   
Az MTI január 26-án arról írt, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtott be az MDF több budapesti választmányi tagja a párt fővárosi elnöksége ellen, szerintük az MDF és az SZDSZ közötti fővárosi választási együttműködése kapcsán az MDF budapesti elnöksége nem a párt érdekeit képviselte.
   
Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke az MTI-nek ezt megerősítette, ugyanakkor alaptalannak minősítette a bizalmatlansági indítványt. A beadvány nem több, mint a véleményükkel kisebbségben maradók szokásos "nyafogása" - fogalmazott a budapesti elnök.
   
Az MTI még január 25-én írt arról, hogy az MDF önálló jelöltekkel méretteti meg magát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az országgyűlési képviselő-választáson, a tizenhárom egyéni képviselő-jelölt között nem szerepel egyetlen olyan sem, aki jelenleg más pártokhoz köthető.
   
Zsíros László, a párt megyei elnöke az MTI-nek akkor azt mondta: az MDF egy demokratikus párt, ezért minden egyes helyi szervezetének önálló joga eldönteni, hogy kit, kiket kíván indítani a választáson, ezért a borsodiak nem szólnak abba bele, hogy a párt más megyei, helyi, fővárosi választmánya mely más párttal tárgyalt.
   
Mészáros Tamás, az MDF Csongrád megyei alelnöke január 22-én azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem támogatja a választási együttműködést az SZDSZ-szel a megyei választmány. Azonban még aznap az MDF választmányának Csongrád megyei elnöke a párt megyei alelnökének kijelentését cáfolta. Rabi Mihály választmányi elnök cáfolata szerint a Csongrád megyei választmány vezetőségének nem volt olyan döntése, melyről Mészáros Tamás nyilatkozott az MTI-nek és ami szerint a Csongrád megyei választmány nem támogatja az SZDSZ-el tervezett együttműködést.
   
Mint írta: a testület ebben a kérdésben meg kívánja várni az Országos Választmány döntését, mielőtt kialakítja végleges álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!