Ha a Filmszemlén fölszáll a Füst

Igazi Vasi nap volt szombaton a 41. Magyar Filmszemlén: a Mediawave-szervezők bejelentették, hogy a fesztivál Szombathelyre költözik, aztán megnézhettük a Czukor Show-t.

Kozma Gábor Ölbei Lívia

Évi harmincezer látogató, világsztár fellépők, csak itt elérhető kulturális kuriózumok, filmek Alaszkától Dél Afrikáig,   kiemelkedő turisztikai és gasztronómiai eseménysor és mindez Szombathelyen. Április 30-a és május 8-a között a vasi fővárosban futnak a jubileumi, huszadik Mediawave programjai, majd a harmadik héten, május 13-a és 16-a  között Őriszentpéteren és Rudersdorfban indul a  Szelektív Öko-Jazz Fesztivál.

A  budapesti filmszemlén, a MOM Parkban  tartott sajtótájékoztatón Durst György, a Magyar Mozgókép  Közalapítvány (MMK)  frissen megválasztott kurátora utalva a fényírók Győrből való elköltözésére kijelentette: Vándormadárként  szállunk most a vasi tájra és a hármashatárra, hogy itt legyen az új otthonunk. Szombathelyen mindig is volt egy mediawaves kemény mag, most majd Győrből jönnek ide a rajongók. És nem a győri fényírást folytatjuk, az a szakasz lezárult. A Mediawave minden ízében, alkalmazkodva a korhoz, meg fog újulni.

A vendéglátó város tanácsnoka, Feiszt György utalt a kapcsolatok előzményeire, a város kulturális hagyományaira, s arra, hogy örömmel várjuk a fesztivált, igyekezünk jó házigazdák lenni.

Ahogy Hartyándi Jenő fesztiváligazgató haladt előre a programok ismertetésében, úgy vált egyre világosabbá: a két vasi város április 30-a  és május 16-a között európai figyelmet kaphat. 

A Mediawave a húsz év alatt  meghatározó, baráti kapcsolatokat épített  ki számos világsztárral, legyen szó a filmes Kusturicáról, James Blood Ulmer blues zenészről, vagy a Terrakota afro-beatreagge csapatról. Ezt a kapcsolatrendszert most a vasi városban működtetjük. Őriszentpéteren és az osztrák Rudersdorfban öko-jazz fesztivál indul, zárásként pedig a hármashatáron tervezük egy nagy pikniket. Őriben  lép majd  fel egy hegedűs-énekes ikon, a cseh Íva Bittová.

Hartyándi Jenő fél órán át sorolta a főbb (!) programokat, már ezek bősége zavarbaejtő. Szombathelyi helyszínként szerepel  a Fő tér, a Savaria mozi, az egyetem, a Bartók Terem. Május 1-jén a Fő téren Jimi Hendrix emlékére Hej Joe-együttzenélés lesz, a lengyel Wroclav példájára. 

Ott több ezer gitárost oktattak, fantasztikus hangulat alakult ki. Tavaly Győrben úgyszintén, most pedig a vasi város várja a közönséget. Az a Bernard Fowler oktat majd, aki két évtizede a Rolling Stones vokalistája. A Thanks Jimi Napon itt lesz Stevie Salas USA-rockgitáros, valamit a Pearl Jeam egykori dobosa, Dave Abbruzzese is. Megnyílik a Passport  Controll ifjúsági művészeti műhely. Több mint száz filmet láthatunk a versenyprogramban, köztük Greenaway- és Kaurismaki-produkciót, a szereplők között feltűnik Isabella Adjani is.

Alig ér véget a filmbejátszásokkal dúsított  Mediawave-sajtótájékoztató a 9-es teremben, máris kezdődik a Czukor Show sajtóvetítése a kilencesben. Van abban valami pikáns és ironikus,  hogy pont egy pláza a MOM Palace tetején láthatja először a közönség a pláza-érzéshez erősen közelíthető kibeszélő show-érzés jegyében vagyis ellenében  készült nagyjátékfilmet.

A  Czukor Show kezdéséhez közeledve szűnik meg a szemle-helyszínen a délelőtti laza lézengés. Hullámzó tömeg, telt ház és mindjárt kiderül, hogy a rokonszenv érzékelhető hullámai fogadják Dömötör Tamás  filmjét. Már mindenki tudja, de azért elmondjuk újra: a  Weöres Sándor Színház főrendezője egyben filmrendező is, aki eredeti módon engedi össze a színházat a filmmel és új mozijában mindkettőt a televízióval.

A Füst Milán Boldogtalanok című drámája nyomán készült színházi Czukor Show világa kitágul a filmes változatban (amelyben a címszereplő Czukor Balázst Czukor Milánnak hívják; apró hódolat a mesternek és a korszellemnek): közelről látjuk a megalázás mechanizmusát. A filmbéli médiacápát egy igazi médiacápa Árpa Attila játssza, aki  derűs, szinte kamaszos izgalommal érkezik a vetítésre: Miért vállaltam el? Ez az első nagyjátékfilm, amelyben komoly szerepet kaptam bízom benne, hogy lesz folytatás is. Igen, bizonyítani szeretném, hogy helyem van a pályán. Az viszont csak a látszat, hogy magamat kell játszanom: igaz, Árpád pontosan olyan, amilyennek engem általában elképzelnek   de a valóság egészen más. 

Bár a terem hangtechnikája nem tökéletes az operatőrök általában is fogják a szemlén a fejüket , a pergő ritmus, az erős színészi játék (azok az arcok!, a legkisebb szerepekben is) és a jól időzített dramaturgiai döbbenet megteszi a hatását. Itt vannak a svédek!

Igen, jól vagyok összegez Döme. Ezt akartuk megmutatni a Czukor Show-val:  se többet, se kevesebbet. A legjobb hír ezek után úgy szól, hogy bár a Czukor Show Füstbe megy füstbe semmiképpen: márciustól a mozik műsorán. (A plázákban is.)    

Producer: Mátis Inez, Pusztai Ferenc. Operatőr: Tóth Widamon Máté. Koproducerek: Martin Persson. Gyártó: DROPOUT FILM, KMH FILM.

A főbb szerepekben: Czukor Balázs, Anger Zsolt, Vasvári Emese, Csonka Szilvia, Péter Kata, Szabados Mihály, Árpa Attila.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!