Jogerős: ki kell fizetnie a Markusovszkynak dolgozói ügyeleti pénzét

Csaknem hetven dolgozója perelte sikerrel a megyei kórházat: a munkaadónak ki kell fizetnie az elmaradt ügyeleti díjakat. A döntés jogerős.

Simon Erzsébet

Pert nyert a megyei Markusovszky kórház ellen az a zömmel szülész-nőgyógyászokból és a központi műtő szakdolgozóiból álló társaság, amelynek 69 tagja az ügyeletük teljes ideje után járó munkabér és az elmaradt illetményük törvényes kamatainak megfizetése miatt indított pert még 2006-ban.

A Vas Megyei Bíróság mint másodfokú hatóság csütörtökön hirdette ki a jogerős döntést. Dr. Hoós Tibor tanácsvezető bíró az ítéletet indokolva kifejtette: a megyei bíróság a per fő tárgyát illetően helybenhagyta a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság határozatát. Ez pedig arról szól, hogy a felpereseknek összességében jár a mintegy 16 és fél millió forint ügyeleti pótlék és a késedelmi kamat.

Továbbá a tekintetben is a felperesek javára döntött a bíróság, hogy a kórház köteles a társadalombiztosítónak az ügyeletben eltöltött időt szolgálati időnek bejelenteni. A bíró kiemelte: helytálló a munkaügyi bíróság azon álláspontja, miszerint közvetlenül kell alkalmazni a munkaidőszervezés egyes szempontjairól szóló 2003-as EK(Európai Közösség)-irányelvet. Az unióhoz való csatlakozásunk óta hazánknak is meg kell felelnie az EK előírásainak. A kórház tehát nem hivatkozhat arra, hogy az uniós irányelv rendelkezéseivel ellentétes magyar kormányrendelet és a saját kollektív szerződése szerint számolta ki az ügyeleti díjakat. A fizetési kötelezettség szempontjából pedig nem releváns a kórház nehéz anyagi helyzete, a teljesítőképességének a hiánya.

Tizenöt napon belül ki kell tehát fizetnie a felpereseket, akik személyenként úgy tizenkétezer forinttól nyolcszázötvenezer forintig terjedő összegeket kapnak kamatostul. A kórházat terheli a másodfokú eljárás perköltsége, és a csaknem kétmillió forint illeték megfizetése. A megyei bíróság szerint viszont tévedett a munkaügyi bíróság az elsőfokú perköltség kiszabását illetően. Az nemcsak a kórházat, hanem mindkét felet érinti, mégpedig eltérő arányban. A pert indítók ugyanis a kereseti kérelmükben csaknem 80 millió forintot jelöltek meg elmaradt munkadíjként, ám az összeget időközben maguk módosították. Így a bírói gyakorlat szerint, mivel a felperesek csökkentették a követelésüket, joggal fellebbezett e tekintetben a kórház. Ezért a megyei bíróság határozata szerint a pert indítóknak is fizetniük kell perköltséget személyenkénti bontásban.

- Az intézményünk nem áll úgy anyagilag, hogy ki tudnánk fizetni a bíróság által megítélt összegeket - kommentálta kérdésünkre a jogerős határozatot dr. Lakner László, a megyei Markusovszky kórház vezérigazgatója. A főorvos hozzátette: továbbra is úgy véli, hogy a kórház a hatályos jogszabályok szerint járt el, amikor az ügyeletben töltött órákra kiszámolta a munkadíjat. Azt nem tartja valószínűnek, hogy a dolgozók számára kedvező ítélet hallatán azok a munkatársak is perre mennek, akik ezt eddig a kórház iránti lojalitásból nem tették. Kijelentette: kész arra, hogy perelje az államot, miután egyeztet a jogászaival. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!