Kiszabadították a hófogságban a csajági Piroskát (frissítve)

Vasárnap reggel hét óra óta (ismét) próbálták kiszabadítani a szombat hajnalban Polgárdi és Csajág között elakadt motorvonatot és mozdonyokat a hó fogságából. Délutánra sikerült.

MTI

Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese elmondta: harmincan dolgoznak ezen, de nincs könnyű dolguk, mivel több száz méteres szakaszon kell megtisztítaniuk a területet és éjfélig nagyon erős szél fújt. Próbálkoznak egy hómaróval felszerelt Unimoggal is.
   
Hozzátette: a pályamester becslése szerint délután négy óra körülre tudják kiszabadítani a motorvonatokat és a mozdonyokat.

A Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között szombat hajnalban akadt el egy motorvonat. Ezért a Székesfehérvár-Tapolca vonalon, Balatonkenese és Székesfehérvár között még mindig szünetel a vasúti forgalom. Az érintett szakaszon vonatpótoló autóbuszok járnak.
   
A vonat 15 utasát még szombat reggel a polgárdi önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltóautóval beszállította Polgárdi-ipartelep állomásra, ahol ételt és teát kaptak. Később a rendőrség elszállította őket Székesfehérvárra.
 

15.47: Elindult a vonatközlekedés Székesfehérvár és Balatonkenese között vasárnap kora délután. Már országszerte menetrendszerűen járnak a vonatok.

Peiper Károly, a  Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t arról tájékoztatta: a vonalon szombat óta méteres hótorlasz és hófúvások miatt szüneteltették a járatokat.
   
Hozzátette: az első, teljes vonalon közlekedő járat a Budapest-Tapolca közötti személyvonat volt; a másik irányból pedig a Tapolcáról három óra előtt indult, a Déli pályaudvarra közlekedő vonat tudott először átmenni Csajág és Polgárdi között.
   
A Polgárdinál a hótorlaszok miatt még vasárnap elakadt motorvonatot és a kivontatására küldött mozdonyokat szombaton délután fél kettő előtt sikerült kihozni a hó fogságából - közölte a sajtóügyeletes. Mint mondta, mintegy 30 ember és egy speciális, hómaróval felszerelt Unimog tisztította meg a vasúti pályát, majd egy hóekés mozdony járta végig a vaspályát Balatonakarattya és Polgárdi között; így szabaddá vált az út a személyszállító vonatok számára Polgárdi és Csajág között is.
   
Peiper Károly felhívta a figyelmet, hogy a vonatpótló autóbuszokat a MÁV-START Zrt. vasárnap délután lemondta.
   
A motorvonatok csak nagyobb teljesítményű dízelmozdony vontatásával mehetnek át a Székesfehérvár és Balatonkenese szakaszon, itt előfordulhatnak 10-15 perces késések az úgynevezett dízel előfogatok rá- illetve lecsatolása miatt - hangsúlyozta.
   
Az országban most már mindenhol menetrendszerűen járnak a vonatok, a Dunántúl déli és nyugati tájain esetenként még előfordulhatnak 5-10 perces késések - tette hozzá a sajtóügyeletes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!