Nincs forrás a Lux-Rehab tevékenységeinek és dolgozóinak átvételére

A szaktárca szerint jelen pillanatban nincs esély arra, hogy a bajba jutott Lux-Rehab tevékenységeit és dolgozóit egy kiemelten támogatott védett szervezet vegye át.

Kiss Tamás

Mint arról beszámoltunk: mára ellehetetlenült a Vas megyében 99, összesen pedig 177 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató Lux-Rehab Nonprofit Kft. működése. 

Kiss Tamás ügyvezető lapunknak elmondta: a védett kosárban lévő társaihoz mérten eleve kisebb, csak bértámogatást  kapó társaság számára az tette be a kaput, hogy az általa nagy számban alkalmazott súlyosan fogyatékos emberek foglalkoztatási támogatása száz százalékról hetvenötre csökkent.

E feltételek mellett a cég kizárólag veszteséget tud termelni, így pedig kizárt, hogy kiszámítható munkahelyet biztosítson az arra amúgy igencsak rászoruló dolgozók számára.

Mint arról szintén beszámoltunk, az egyik kiutat a szervezetnek nyújtott állami támogatás 50 millió forinttal történő megemelése jelenthetné, s ha a cég nem is, a munkahelyek akkor is megmenekülhetnének, ha egy kiemelten támogatott védett szervezet venné át a Lux-Rehab  tevékenységeit és dolgozóit.

Ez utóbbi megoldáshoz az ügyvezető, a város és a regionális munkaügyi központ közös levélben kérte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium segítségét, a dr. Székely Judit államtitkár által jegyzett válaszból azonban kiderül, hogy a javasolt, valamely védett szervezetnél létszámbővítéssel járó szervezeti összevonásra nincs lehetőség.

A levél szerint bértámogatásra idén is ugyanannyi pénz áll rendelkezésre, a rehabilitációs költségtámogatás és a bértámogatást kiegészítő költségkompenzációs támogatás 2010-es előirányzata azonban 5 milliárddal kisebb a tavalyinál.

Költségvetési forrásokból a jelenleg már támogatottak foglalkoztatása biztosított, létszámuk növelése csak a TÁMOP 1.1.1 program révén bővülhet. Az írásból kiderül, a támogatási előirányzatot a szerződéssel rendelkező foglalkoztatók közel 2 milliárd forinttal túligényelték.

Dr. Székely Judit szerint természetesen nem zárható ki, hogy az év során valamelyik védett szervezetnél a piaci helyzet változása következtében lehetőség nyílik ilyen típusú szervezeti integrációra a támogatási forrásigény bővülése nélkül.

Hogy mit lehet ehhez hozzátenni? Csak annyit: a cég, a város és a munkaügyi központ illetékesei talán az elutasítás ellenére sem adják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!