Vancouver 2010: megkezdődött az olimpia

Vancouverben megkezdődött a XXI. téli olimpia: a 16 napig tartó versenysorozatot Michaelle Jean, Kanada főkormányzója nyitotta meg közép-európai idő szerint szombat hajnalban.

MTI

Az ötkarikás esemény február 28-ig tart, 16 magyar sportoló áll rajthoz, s 15 sportág 86 versenyszámában avatnak győztest. Vancouverben 82 ország közel 2700 versenyzője vesz részt.

A megnyitó kezdetén felvonták a kanadai zászlót, és bemutatkoztak az ország őslakosai, a különböző indián törzsek. Az időjárás miatt nem kellett aggódni, mivel a téli játékok történetében először fordult elő, hogy a megnyitót fedett csarnokban rendezték. A szervezők - szakítva a hagyományokkal - már a megnyitó elején felvonultatták a sportolókat, hogy ők is élvezhessék a látványos műsort. A sort az olimpia szülőhazája, Görögország nyitotta. A grúzok a pénteken elhunyt Nodar Kumaritasvili szánkósuk emléke előtt tisztelegve fekete gyászszalaggal és sállal vonultak fel. A megnyitót a szervezők az elhunyt sportoló emlékének ajánlották. A delegációt felállva köszöntötte az 55 ezres nézősereg.

A 16 fős magyar küldöttség élén a nemzeti zászlót a 2004-ben Európa-bajnok, utolsó olimpiájára készülő műkorcsolyázó, Sebestyén Júlia vitte. A világon összesen 12 ország (Ausztria, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország és Svájc) van, amely valamennyi téli játékokon szerepelt, de ebből a csoportból csak a magyarok nem szereztek még aranyérmet. 

A közel egyórást felvonulást - házigazdaként - Kanada zárta. A Kajmán-szigetek, Kolumbia, Ghána, Montenegró, Pakisztán, Peru és az önálló Szerbia első alkalommal szerepel téli olimpián.

Ezt követően Nelly Furtado és Bryan Adams, két világhírű kanadai énekes adta elő a játékok hivatalos dalát, majd következett egy újabb egyórás, látványos műsor.

John Furlong, a szervezőbizottság (VANOC) vezetője is köszöntötte a résztvevőket, és egy melegszívű olimpiát ígért a következő két hétre. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ezt követően felkérte Michaelle Jeant, Kanada főkormányzóját, hivatalosan nyissa meg az olimpiát. Ezek után megérkezett az olimpiai zászló a csarnokba, a BC Place-be. Az olimpiai esküt Hayley Wickenheiser kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kanadai női jégkorongozó mondta el.

Az olimpiai váltó végén a fedett pálya közepén felállított, három, egymásba dőlő jégoszlop alkotta tömb tetején kanadai sportolók - Nancy Greene síelő, Catriona LeMay-Doan gyorskorcsolyázó és Steve Nash kosárlabdázó - gyújtották meg a 16 napig égő lángot. Az élő legendának számító jégkorongozó, a négyszeres Stanley Kupa-győztes Wayne Gretzky szintén ott volt velük, de neki nem jutott oszlop. A hangosbemondó azt közölte, Gretzky egyedül, egy külső, nyitott helyszínen is lángot gyújt majd. A korábbi kiválóság közel öt perc múlva valóban feltűnt Vancouver belvárosában, és meggyújtott egy másik lángot. 

Amint az később kiderült, szervezői-technikai malőr történt: a Gretzkynek szánt oszlop műszaki hiba miatt nem emelkedett ki a talajból, ezért kellett alternatív megoldást találni.

"Ez egy roppant bonyolult darabja a teljes elemegyüttesnek, és amint látták, ennek az oszlopnak is szó szerint oda kellett volna táncolnia a helyére, a végső pozíciójába - magyarázta a "bizonyítványt" utóbb David Atkins művészeti igazgató. - De közbeszólt a technika ördöge, műszaki hiba következett be, s ami tökéletesen működött a ceremónia kezdetén, akkor átmenetileg felmondta a szolgálatot, szerencsére a csapatunk gyorsan rálelt a megoldásra."

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!