Hamis banki átutalások, fifikás lízingcsalások a hétfős bűnbanda számláján

Lízingcsalás, százmilliós banki ügylet: ilyen fifikás bűnügyek terhelik egy hétfős csapat számláját. A banda hajléktalanokkal vásároltatott részletre nagy értékű személygépkocsikat, illetve lopott személyigazolvány és lakcímkártya segítségével utaltatott a saját számlájára több tízmilliós összegeket.

Angyal László

Tavaly ősszel kezdtek el a vasi rendőrök nyomozni egy autók lízingek csalására szakosodott banda után. A csapat  egyik tagja szombathelyi volt, s alaposan ügyeltek minden apróságra. A külföldről behozott tízmilliós kocsik  eladásához hajléktalanok nevében, lízingeléshez  nyújtottak be kérelmeket. Hamis adóbevallással, számlakivonatokkal, így a lízincég folyósította hitelt.

A törlesztő-részleteket már persze nem fizették, de a bank nem tudta visszavenni az autókat, mivel a hajléktalanok közjegyző előtt nagy összegű tartozásról szóló elismerő nyilatkozatokat írtak alá. Ezeket  felhasználva a bűnözők  bírósági végrehajtást kértek és kaptak, így az autók tulajdonjoga visszaszállt rájuk. A fehérgalléros bűnözők akkor buktak le, amikor egy vasi hölgy számlájáról 120 millió forintot akartak átutalni. Az eset még tavaly novemberben  Győrben történt, de a bankban éber volt az alkalmazott. 

Az ügyben a csapat szombathelyi tagja segítette a bűnbandát. Ő volt az, aki régóta ismerte a sértettet, beszerezte befektetési adatait, és megmutatta, hol lakik a nő. A  banda tagjai előzetes telefonos értesítés után egy  mobil cég nevében keresték fel a nőt, s azt mondták neki: VIP-ügyfélként  telefont nyert.

Az  adategyeztetéshez elkérték a személyi igazolványát, amit közben kicseréltek a magukkal hozott jó minőségű  hamisítványra. Másnap a lopott személyivel egy makói nő lépett be a Raiffeisen győri fiókjába. A parókát, szemüveget viselő nő a vasi sértettnek adta ki magát, és megkísérelt 120 milliót átutalni egy hajléktalan férfi által nyitott bankszámlára. (A bűnözők azt is tudták, hogy ilyenkor a bank felhívja a számla tulajdonosát, ezért a makói nő aznap már bement a mobiltelfontársaság ügyfélszolgálatára, s a vasi nőnek kiadva magát bejelentette SIM kártyája elvesztését, s az eredeti hívószám mellett kérte pótlását.)

Csakhogy a banki alkalmazottnak gyanús volt a nyomtatványok lassú kitöltése, másrészt hiába hívta a tulajdonost,  nem szólt bele a telefonba. (A makói nő nem vette fel a táskájában megszólaló készüléket.) A győri rendőrök elfogták a nőt, ezen a szálon indulva göngyölítették fel a vasi zsaruk az ügyet.

Kiderült az is, hogy tavaly ugyanezzel a trükkel a fővárosban egy másik sértettnek 46 milliós kárt okozott a csapat. Ott  a banki átutalásokhoz a sértett útlevelét és lakcímkártyáját ajándékcsomag átadásakor szerezték meg: szállítócég futárja elszaladt (!) az okmányokkal, majd  másnap bedobta azokat a sértett postaládájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!