Kincsvadászok a múzeumban

Először mutatkoztak be a város magángyűjtői a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban. A szombati rendezvény látogatói igazi kincsekre bukkanhattak, a tárlatvezetést pedig ajándékba kapták.

Nagy Ildikó

Benépesültek a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum kiállítótermei: a város magángyűjtői első alkalommal mutatták be legszebb, legértékesebb darabjaikat.

- Mi, múzeumi szakemberek is igazi kincsekre bukkanhattunk az asztalokál- mesélte Takács Zoltán Bálint, az intézmény igazgatója, aki kinevezése óta arra törekszik, hogy élettel töltse meg a múzeumi  kiállítótereket.
Szombaton tizenhat sárvári gyűjtő mutatkozott be a látogatóknak, akik szemel láthatóan nagy kedvvel időztek a kincsekkel telepakolt asztaloknál.

Horváth László főleg papíralapú relikviákat gyűjt: az 1970-es évekbeli sárvári kártyanaptárai például sokat elárulnak a város akkori életéről. Helytörténeti kuriózumnak számító gyűjteményében a hajdani Sárvári Jótékony Nőegylet számláitól kezdve az egykori uradalmi tejgazdaság tejkönyvei is megtalálhatók.

Postai témájú kollekciójának legvidámabb darabjai azok a nyomda ördögéről árulkodó ajánlási ragjegyek, amelyeken hibásan szerepelnek a helységnevek: például Villány helyett Villany, Nagyesztergár helyett pedig Nagyesztergád olvasható.

Horváth György katonai jelvényeket vitt a kiállításra, ifj. Béky Albert pedig régi késeket, kardokat mutatott be. Bukovics Gyuláné, Erzsébet - aki az egyik teremben múzeumi Pilvax kávézót alakított ki - régi szakácskönyv- és étlapgyűteményének legérdekesebb darabjait mutatta meg a látogatóknak.

A szakács végzettségű vendéglátós szakember egy kukoricalisztből, illetve kukoricadarából elkészíthető ételek receptjeit tartalmazó szórólappal is kedveskedett a látogatóknak. Régi szakácskönyveiben olyan, ma már  elkézelhetetlennek tűnő ételek recepjeit is megmutatta, mint a kányaleves.

Kiss László asztalánál a gyerekek is szívesen időztek: a férfi régi ceruzákat, töltőollakat, színesceruzákat gyűjt, de a régi boros- és más italcimkékből álló kollekciójára is büszke lehet.

Az ingyenes tárlatvezetéssel "megspékelt" rendezvény sikerén felbuzdulva a múzeum munkatársai úgy döntöttek, hogy jövőre minden sárvári magángyűjtő egyhetes önálló kiállításon mutathatja be kincseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!