Feltörték az óriás csokitojást Körmenden (fotókkal)

Egy harminc kilós csokitojás feltörésével vette kezdetét a húsvéti készülődés szombat délelőtt Körmenden, a Batthyány kastély színházának előcsarnokában. A gyerekek hagyományos tojásfestési technikákkal is megismerkedhettek a kézműves műhelyben.

Bajdó Bettina

Március 27-én kapta meg a város Lorenzo Fiore ajándékét, egy harminc kilós csokitojást, melyet a színház aulájában helyeztek el. Sokan csodájára jártak a piros papírba csomagolt édességnek, mindenki a feltörés pillanatára várt. Szombat délelőtt a Körmendi Kulturális Központ húsvéti játszóházzal várta a gyerekeket, a program a csokitojás feltörésével vette kezdetét.


- Minden nagy ünnep előtt szervezünk programot a városban, hogy jobban összekovácsolódjanak az itt élők - mondta Vörös Éva szervező. - Ilyenkor a gyerekek a szüleikkel és nagyszüleikkel együtt jönnek a rendezvényre, s közösen ülnek be a kézműves játszóházba. Ma azonban meglepetés ért minket, mivel olyanok felnőttek is jöttek, akiknek nincs gyerekük, s félve kérdezték meg, hogy azért részt vehetnek-e a programokon. Szívesen látunk mindenkit, s örülünk, hogy egyre népszerűbbek a rendezvények.

A programok péntek délután bábelőadással vették kezdetüket, a gyerekek a húsvét történetével ismerkedhettek meg, majd regős énekeket tanultak sárvári zenészektől. A húsvéti készülődés szombat reggel folytatódott, kinyitott az állatsimogató, valamint az udvaron birtokba lehetett venni a Régió Egyesület népi játékait is. A Batthyány Lovasbandérium lovai, lovasai egész délelőtt az érdeklődők rendelkezésére álltak, s folyamatosan rótták a köröket a kicsikkel a hátukon a vár udvarán.


- Délelőtt tojáskeresésre, csokitojás gyűjtésre várták a családokat a Körmendi Ifjúsági Önkormányzat játékmesterei, hatalmas sikert aratott a program - tette hozzá a szervező. - A kézműveskedni szeretők is találtak maguknak való elfoglaltságot, tojásfestéssel, tavaszi díszek készítésével foglalatoskodhattak a kicsik és a nagyok a Béri Balogh Ádám táncegyüttes tagjainak segítségével. Próbáltuk a hagyományőrzésre helyezni a hangsúlyt, s régi technikák alkalmazásával, például hagymahéjjal festettünk tojásokat. Ahogy az húsvétkor szokás, kakaóval és friss kaláccsal kínáltuk a vendégeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!