Amerikai segítséggel megújítják a református iskolát

Sokáig nyüzsgő élet folyt falai között, aztán kihalt, most pedig újjáéledt; szorgos kezek építik és szépítik az egykori református iskolát Egyházashollóson.

Kozma Gábor

Amely ma gyülekezeti ház. A kopottságában is stílusos és méltóságteljes épület láthatóan fiatalodik. Udvarát rendbe rakták, belül vakolnak, falaznak, vezetékeket szerelnek. A régi ablakokat is kicserélték már, a vizesblokkok modernek. Az építés, az újjáéledés üzenetét hordozó egykori református iskola előtere is változik. Szorgos női kezek virágokat ültetnek több kerítésoszlop elé.

- Ezek nem közönséges oszlopok - mutat az egyikre Ferentzi Sándor magyarszecsődi református lelkész. - Ha jobban megnézi, láthatja rajtuk a mívesen faragott Nagy-Magyarországot. Tehát ez a kis kert, amit most amerikai barátainkkal felújítunk, egykor trianoni emlékkertként működött. Mára a kövek maradtak belőle. De emlékeztet  az akkor ültetett, mellettünk álló 90 éves hársfa is.  Ez a kert is hozzá tartozik a gyülekezeti házhoz, ezt is megújítjuk hát. New York államból és a Nagy tavak környékéről tizenkét  testvérgyülekezeti önkéntes utazott hozzánk, hogy a lelkész vezetésével felújítsák az épületet. A fiatalok  kőművesmunkákat végeznek, a hölgyek takarítanak, virágokat ültetnek. -

Vezetőjük, Carol Anne Strawbridge már többször járt hazánkban, a többi között e faluban is. Társai, közte  Beverly Switzer, Tiffany Switzer, Jacob Morris és Daniel Hadley örülnek, hogy itt lehetnek.

- Imádjuk ezt az országot, mert sok a virág és kiváló étkeket főznek. Őszinte szívből segítünk, hitünk szerint. Örömet okoz ez, hiszen nem a földi javak adják a boldogságot, hanem a másokon való segítés, az önzetlenség halljuk. Aztán újra  munkához látnak. Brad Weber,  Billy Gutheil és Vicki Gutheil az udvaron rendezkedik, Sally Christensen és Adam Switzer a konyhában szerel. Végül befut a halastói Bősze István kőműves mester is, aki korábban már  segített. - Háromszáz  környékbeli református köszönetét tolmácsolom majd  - mondja búcsúzóul Ferentzi Sándor.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!