Az ausztriai magyarokat nem érinti a kettős állampolgárság

Az ausztriai magyarokat nem érinti a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása, ugyanis az osztrák törvény nem engedi meg a kettős állampolgárságot

MTI

Azoknak, akik osztrák állampolgárságot igényeltek, le kellett mondaniuk a magyarról - nyilatkozva Deák Ernő, a Burgenlandon kívüli magyar egyesületeket összefogó civil szervezet elnöke. Ez alól kivételt képeztek az 1956-os menekültek, egy nemzetközi egyezmény és az akkor rendezetlen osztrák-magyar államközi kapcsolatok folytán. A később kitelepülteknek le kellett mondaniuk magyar útlevelükről. 

Az 1956 óta Ausztriában élő Deák Ernő úgy látja, számára jogi értelemben sem előny, sem hátrány nem származik a magyar törvény módosításából.

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint 2001-ben valamivel több, mint 40 ezer magyarul beszélő lakos élt Ausztriában, ebből 26 ezren osztrák állampolgárok. A nyelvhasználatra rákérdező népszavazás alkalmával Burgenlandban 6641-en vallották magukat magyarnak, ebből négyezer-hétszáz osztrák és közel kétezer külföldi állampolgár.

Az őshonos, burgenlandi magyarság lélekszámát illetően a Határon Túli Magyarok Hivatala 2006-os jelentésében rámutatott, hogy helyi becslések nagyobbnak ítélik meg a magyar közösséget, ezt azonban csak a nemzetiségre vagy származásra rákérdező népszámlálás igazolhatná. Jelentésében az - azóta megszűnt - intézet utalt egy közelebbről nem ismertetett 2005-ös felmérésre is, amely 95 ezerre tette Ausztriában a magyarul beszélők számát.

Deák Ernő elmondta: az osztrák belügyminisztériumnál azt a tájékoztatást kapta, hogy ha egy osztrák állampolgár kérvényezi más állam állampolgárságát, akkor automatikusan elveszíti az osztrákot. Kivételt kérelemre, egyéni elbírálás alapján tehetnek az illetékes tartományi hatóságok. Mint mondta, részletekre nem tért ki a belügyminisztériumi illetékes.

Az osztrák külügyminisztérium honlapján található tájékoztató szerint kivételt jelent, ha valaki a születéssel tesz szert kettős állampolgárságra, így például ha osztrák szülők gyermekeként az Egyesült Államokban látja meg a napvilágot. Kivételt tehet még a hatóság, ha az az illető rendkívüli teljesítménye - például tudományos vagy sporteredménye - miatt az osztrák állam érdekében áll, valamint származás szerinti osztrák állampolgárok esetében egyéni okok figyelembevételével.

"Hadd idézzem Szerb Antal 1930-as évekbeli kijelentését, miszerint magyarnak lenni ma nem állampolgárság, hanem nyelv és kultúra kérdése" - mondta személyes véleményének hangot adva. Hozzátette: általánosságban úgy véli, hogy ha a magyar államnak a nemzetközi jog szerint joga van fellépni a magyar kisebbségek érdekében, és ha ennek egyik eszköze az állampolgárság, akkor az üdvözlendő.

Kérdés azonban, hogy érvényesülhet-e ez a magyar törekvés. Úgy látja, az osztrák és az újonnan módosított szlovák állampolgársági törvény jogilag kizárja ezt, így az intézkedés inkább csak szimbolikus jellegű. Példaként említette még, hogy Ausztria védőhatalomként lép fel az olaszországi, dél-tiroli osztrák kisebbség esetében anélkül, hogy kettős állampolgárságot biztosítana nekik.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!