Bölcskei: Pünkösdkor lendületbe jön Isten országa

Pünkösdkor lendületbe jön Isten országa, és ez a lendület összeforrasztja azt, ami összetartozik - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pünkösd vasárnapi ünnepi igehirdetésében a debreceni Református Nagytemplomban.

MTI

A püspök ezzel utalt a Kárpát-medencei református egyházak egy évvel ezelőtti egyesülésére, valamint a parlamentnek a határon túli magyarok irányába tett lépéseire.

"A gyász évszázada véget ért (...). A magyar parlament végre eljutott oda, hogy napirendre tűzze magyar testvéreink honosítását és hogy meg tudjon emlékezni Trianon tragédiájáról" - fogalmazott Bölcskei Gusztáv. Ennek kapcsán figyelmeztetőleg idézte fel a 2004. december 5-iki népszavazást, amikor a választók úgy ítélték meg, hogy "nem illeszkedhet össze" a magyarság.

A Magyar Református Egyház alkotmányozó zsinatának, a református egység napjának évfordulója kapcsán azt hangoztatta: az embereknek örül a szíve, hiszen tavaly május 22-én "együtt mondhattuk ki, hogy Krisztus a jövő".

A püspök felhívta a figyelmet arra, hogy míg tavaly a reformátusok Debrecenbe sereglettek, addig idén ugyanennyien indultak útnak azon testvéreiknek segíteni, akik az elmúlt heti árvíz miatt bajba jutottak. Felelevenítette a mezőcsáti esperessel folytatott beszélgetését, hogy amikor az felhívta a térdig vízben gázoló kazincbarcikai kollégáját, akkor egymás szavába vágva kérdezték, hogy mit tudnának segíteni a másiknak. "Az Istennek kell köszönetet mondanunk azért, hogy egymás mellé állhatunk az ünnepekkor és akkor is, ha bajban vagyunk" - foglalta össze. 

Az idei pünkösd vasárnap - a május 22-iki református egység napjára való emlékezésképpen - a Kárpát-medence református templomaiban ugyanazok az imádságok és dicséretek hangzanak el, kifejezve ezzel az összetartozásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!