Bolyais testvérkapcsolatok a Kárpát-medencében

A szombathelyi Bolyai iskola kapcsolati hálója szövi össze Alsóőrt, Felsőcsatárt, Sopront, Aknaszlatinát, a Vereckei-hágót, Marosvásárhelyt, Csíksomlyót és Zágont.

Merklin Tímea

A Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egy évtizede ápolja kapcsolatait a kárpát-medencei magyar középiskolákkal. A közelmúltban egy hónap alatt négy közös programot bonyolítottak le hazai és határon túli helyszíneken, tudtuk meg  Kukor Ferenctől, a Bolyai iskola történelem tanárától.   

Az egyik közös programot a kárpátaljai Aknaszlatinán rendezték, ez a Bolyai iskolák nemzetközi találkozója volt. Az öt főből álló szombathelyi diákcsoport emlékezetes napokat töltött a kárpátaljai sóvidéken fekvő városkában.
 
A bolyais iskolák közül a szombathelyieknek a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceummal épült ki a legintenzívebb kapcsolata. Ennek kapcsán indult útnak 30-30 diák Erdélyből és Vas megyéből. A magyarországi programot követően a szombathelyiek pünkösdi viszontlátogatása során megnézték Kolozsvárt és Marosvásárhelyt is.

Az alsóbodoki testvériskola diákjai barátokként érkeznek, hiszen sokan közülük évek óta tartják fenn kapcsolatukat bolyais társaikkal. Az idei program során egy másik magyar kisebbség, az őrvidéki magyarság életébe, történelmi kulturális hagyományaiba tekinthettek be. Ezt követően a bolyaisok viszonozták az alsóbodoki iskola látogatását. Pozsony, Selmecbánya, Zólyom voltak az élő történelemórák díszletei.  

A bolyaisok testvériskolai programjának lebonyolítása nagyrészt az iskola és a Schneller István Alapítvány sikeres pályázatai révén történik. Folytatás: szeptemberben a Felvidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!