Két és fél tonnás tihanyi kőtömbből faragták az őrségi Trianon-emlékművet

Trianoni emlékművet avattak szombaton az őrségi település, Viszák főterén a békediktátum megszületésének kilencvenedik évfordulóján. Eljöttek a felvidéki testvérfaluból is.

Tersztyánszky Krisztina

Marosits József szobrászművész faragta az emlékművet egyetlen két és fél tonnás kőtömbből, amely a tihanyi kikötőből érkezett az Őrségbe. Mintha csak a magyarság múltját jelképezné. Rajta bronzból a kerecsensólyom,  egy örökmécses, és a kétharmadával megcsonkított Magyarország térképe.

A viszákiak  megindító ünnepség keretében fogadták be a faluba az új emlékművet, nemzetünk összetartozásának szomorú  mementóját. Az ünnepségre eljött a felvidéki testvértelepülés, Zsigád (Kaszás Attila szülőfaluja, mai nevén Zibarec) küldöttsége is. 

A két község tavaly írta alá a testvértelepülési szerződést, miután  focicsapatuk, asszonykórusaik között már kialakult a cserekapcsolat.

Az avatáson Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke emlékezett a kilencven évvel ezelőtt történtekről. Szólt a színmagyar és magyar többségű települések elcsatolásáról, a közlekedési útvonalak megcsonkításáról, a természeti források elvesztéséről, a kettészelt falvakról. Az emlékezés  mondta  adjon erőt számunkra a hazaszeretetünk megerősödéséhez, nemzeti összetartozásunk cselekvő, mindennapi megnyilvánulásához. És legyen olyan múltunk, amelyből táplálkozik még több erőnk szabadságban élni, hogy szabadok maradhassunk, hogy sorsunkról ezután mindig magunk dönthessünk!

Az avatáson szólásra emelkedett Bánfi Péter vállalkozó, az emlékműállítás egyik  fő donátora. Családjának erdélyi kötődéséről szólt és arról, hogy Viszákon szinte a kis székely falu hasonmását találta meg, ahonnan egykor elszármazott. A kő - hangsúlyozta - sokáig megmarad, és húsz, ötven, száz év múlva is emlékezteti a fiatalokat a békepaktum igazságtalanságára. Felidézte azt is: Celldömölkre is került egy kis székely kolónia, melynek tagjai, ha összegyűltek, a térkép fölé hajolva könnyeztek. Siratták a hazát, az otthont, Erdélyt.

Avas József elöljárótól megtudtuk, hogy független polgármesterként már két éve megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ha eljön a kerek évforduló, emlékművet állíttat a faluban. Marosits József szobrász és grafikusművészben partnert talált az elképzeléshez. Az örökmécses ezentúl együtt világít majd az az utcai fényekkel, az Őrség első trianoni emlékművén. Mementóként, emlékeztetve a gyásznapra, melyet ezentúl már a Nemzeti Összetartozás Napjaként ünneplünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!