Határőr-ügyek az ügyészség előtt: kiderült, mi minden történt az utolsó évben

A szombathelyi határőr tábornok, Csáfordi József ügyében 5 milliós értékű hűtlen kezelés miatt vádat emelt az ügyészség. Egy másik, 18 milliós telekügyletben viszont bizonyítottság hiánya miatt megszűnt az eljárás.

Angyal László

Portálunk 2008. szeptemberében elsőként számolt be arról, hogy nyomozás indult, melynek során egy, a szervezet életét jól ismerő névtelen levélíró állításait vizsgálják.

Az egykori Szombathelyi Határőr Igazgatóságon tapasztalt visszásságokról küldött levél nyomán több megyei kapitányságot is megjárt az ügy, míg végül a Nemzeti Nyomozó Iroda végezte el a nyomozást, melynek felügyeletét mindvégig a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség látta el. Itt beszélgettünk dr. Széplábi Rezső csoportvezető főügyésszel, aki jól ismeri a szombathelyi ügy minden részletét.
 
A vádhatóság képviselője az ügyészségi tájékoztatási rendnek megfelelően az ügyben csak a személyek monogramját említi, ám az egyes történeteket megismerve nem nehéz beazonosítani a szereplőket.

- Öt gyanúsítottja volt az ügynek. N. J. egykori raktáros, B. K., a műszaki osztály volt vezetője, akit nyugdíjaztatása után ugyanabban a munkakörben, megbízási szerződéssel foglalkoztattak, H. J. az igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese, Cs. J. igazgató, és K. L., aki nem tartozott a határőrség állományába: egy ingatlanforgalmazással foglalkozó cég nevében adott szakértői véleményt.
 
Lapunk kezdetektől fogva figyelemmel kísérte a fejleményeket. Az ügyben 2008-ban, hűtlen kezelés, sikkasztás magánokirat-hamisítás, lopás gyanúja miatt indult az eljárás. Beszámoltunk róla, hogy egy raktárosnál házkutatást tartottak a körmendi rendőrök, és több, a határőrségtől származó holmit foglaltak le nála. Az előzetes letartóztatásba került férfi csak néhány napig volt rács mögött, miután vallomást tett, szabadlábra került. A raktáros ügyében még nyomozati szakban, bizonyítottság hiányában megszűnt az eljárás.
 
- A lefoglalt tárgyakról - bútor, sátor, ponyva, ruházat, létra, nagy mennyiségű tisztítószer - nem bizonyosodott be, hogy azok bűncselekményből származnak. A polgári alkalmazott egyrészt bemutatott számlát a tisztítószerekről, másrészt leselejtezett, megsemmisítésre váró holmikról volt szó, melyet hazavitt a raktáros.
 
Az ügy másik gyanúsítottja H. J. volt, ellene ügyészségi megrovással szűnt meg az eljárás.
 
- A gazdasági igazgató-helyettes hat olajradiátort kivitetett egy falusi sportegyesület öltözőjébe, majd ez feledésbe merült. Ez sikkasztás, hiszen a rábízott vagyonnak sajátjaként rendelkezett, ám a 28 ezer forintos elkövetési értékre, és a cselekmény társadalomra való csekély veszélyességére tekintettel, ügyészségi megrovással szűnt meg az eljárás.
 
Cifrább viszont az egyik, hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügy. A Szervo 98 Kft. által a határőrségtől bérelt területről, annak eladásáról van ebben szó.

- A bérlő kezdeményezésére létrejött az adásvételi szerződés, amelyben az ár valamivel 5 millió forint alatt volt. Ez volt az, ami megalapozta a hűtlen kezelés gyanúját. A nyomozás során kirendelt szakértő véleménye alapján valóban áron alul adták el a területet: 18 milliót ért akkor az ingatlan. Az ügyben két gyanúsított volt: Cs. J. igazgató, és K. L. , aki egy szombathelyi cég nevében az 5 milliós szakértői véleményt adta. Az ügyben bizonyítottság hiánya miatt szűnt meg az eljárás. Nem volt megállapítható, hogy az igazgatónak tudomása volt az ingatlan valós értékéről, másrészt nem volt bizonyítható, hogy K. L. szándékosan adott hamis szakvéleményt. Nem volt bizonyítható a kapcsolat Cs. J. és K. L. között sem, mert a szakértőt nem ő kérte fel, hanem a minisztériumból ajánlották neki.
 
Ahogyan az a névtelen feljelentéseknél lenni szokott, a sok gyanús ügyletből csak kevés kerül a bíróság elé. Ez Cs. J. esetében egy aszfaltozással, illetve a szolgálati autó használatával kapcsolatos visszaélés.
 
- Cs. J . ellen az ügyészség hűtlen kezelés miatt emelt vádat. A Söptei úti objektumban pályázatot hirdettek egy terület aszfaltozására. Amikor a pályázatot készítették, egy beosztott figyelmeztette az ingatlankezeléssel megbízott B. K.-t - aki korában műszaki osztályvezető volt, de később ugyanazt a munkát megbízási szerződéssel látta el - arról, hogy nem három, hanem kétezer négyzetméteres területről van szó. Ezt ő, és Cs. J. is figyelmen kívül hagyta. A nyertes pályázó 15 millióval nyert, miközben a valójában 10 millióba került az aszfaltozás. Cs. J. és B. K. ellen jelentős vagyoni hátrányt okoz hűtlen kezelés miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirat tartalmazza azt is, hogy Cs. J. visszaélést követett el a szolgálati jármű magánhasználatával: papíron egy Skoda Octáviával közlekedett, valójában egy Opel Vectrával, amit a körmendi bűnügyi szolgálat kapott. Az igazgató ezzel két év alatt több 400 ezer forint átvállalt adót spórolt meg. 


ÚJRA VÁNDORÚTON A TÁBORNOKI AKTA

Az idő múlása egy-egy büntetőeljárásban enyhítő körülmény, amennyiben nem a vádlottnak róható fel az eljárás elhúzódása. A Szombathely Határőr Igazgatóság egykori igazgatója ellen indult büntető ügyben több megyei hatóságot is megjárt az akta, amíg elindult az érdemi nyomozás. Valami hasonló történik a bírósági szakban is, mivel Vas megye elfogultságot jelentett be. A nyár elején kelt vádirat most pihen egy kicsit, amíg kijelölik az eljáró bíróságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!