Visszakapták a bencések a celli apátsági épületegyüttest

Szerdán Celldömölkön végéhez érkezett egy hosszú, sokévtizedes történet. Jelesül, a bencések visszakapták egykor elorzott birtokukat. Amely nem más, mint a messzeföldön ismert belvárosi, apátsági épületegyüttes.

Kozma Gábor

Amelyet 260 évvel ezelőtt építettek a Mariazellben lévő kegyhely mintájára, s amely pompázatos freskókat rejt. Itt székelt a nagytekintélyű bencés apát, s még a múlt század elején is kimagasló hitéletről tudósíthattak a városba érkezők. Aztán jöttek a háborúk, majd az államosítók, és az épület sorsa hosszú időre eldőlt.

A kommunisták 1948 után egyszerűen elorozták az egyházi  vagyont, közte a celli apátság épületeit is. Szerencsére nem oktalan célra használták, a városi tanács kapott benne helyet, majd a rendszerváltás után az önkormányzat.  Amely jó gazda módjára óvta értékeit  tegnap  ez is nyilvánvalóvá vált. Az újabb sorsfordulót  a visszaadás folyamatának elindítása jelentette, amelynek élére állt a Fehér László vezette városi testület. Olyannyira, hogy az eredetileg 2014-ig tartó átadás-átvétel gyakorlatilag szerdán lezárult. A bencés apátság képviselője tulajdonba vehette az intézményt.

A rögtönzött ünnepségen megjelent Hortobágyi Cirill a főapátság képviseletében és Varga Dezső, szombathelyi egyházmegyei vagyonkezelő. Fehér László polgármester felvázolta a vagyontárgy visszaadásának folyamatát és kifejezte reményét, hogy az épület a jövőben, egyházi célok mellett, a város polgárait is gazdagítja.

- Amikor most átadom Cirill atyának a főkapu kulcsát, örömmel nyugtázhatom: olyan időszak után állunk, amely révén mindenki gazdagodott. Az egyház jogos tulajdona visszakapásával, az önkormányzat pedig egy új, modern városházával. Úgy vélem, nem voltunk rossz gazdák, vigyáztunk az értékekre. Így lesz ez a jövőben is, parkosításra például  6 milliót  költünk. A celliek arra számítanak, hogy az épület hasznosításakor  turisztikai szempontokat is figyelembe  vesz a tulajdonos,  nálunk erős a zarándoklat.

Hortobágyi Cirill látható örömmel nyugtázta  a birtokbavételt és megerősítette: a bejárások egyértelműen az önkormányzat jó gazda magatartását támasztják alá.

- Ezért köszönet, nem mindenhol volt így. Nagy értéket kaptunk vissza, de egyúttal nem kis gondot is; meg kell találni a megfelelő hasznosítási formát. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szombathelyi egyházmegyével közösen működtetjük majd az épületet. Erről már meg is állapodtunk. Olyan  funkciót keresünk, amely a cellieket is szolgálja.

Az atya szavait megerősítette a vagyonkezelő, aki szerint minden olyan funkció szóba jöhet, amely az egyházi jelleget nem sérti.  Ötlet szintjén elhangzott a zarándokszállás, egyházi múzeum, bemutatótér lehetősége.
Ezt követően a polgármester és Cirill atya aláírta a hivatalos birtokba adási dokumentumot. Fehér László még egy utolsó idegenvezetésre vállalkozott, bemutatva az apát irodáját, amely a tanács vb helyisége is volt gyönyörű freskóival.

Majd az épület főkapuját bezárva átadta az egyházfinak a kulcsot. Ezzel lezárult egy korszak Celldömölk újkori történetében.  

Bakonybél, Tihany, Celldömölk

A pannonhalmi főapátság  törekedett arra, hogy a történelmi jelentőségű ingatlanok mindenképpen birtokukba kerüljenek. Így lettek ismét gazdái a bakonybéli, ősi apátságnak, vagy a tihanyi apátságnak. Szerdától a celldömölkinek is, amelyet a szombathelyi egyházmegyével együtt hasznosítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!