A tolószékes fiatal az extrém sportokat sem veti meg

Egy tolószékben élő fiatalember kereste fel szerkesztőségünket azzal, hogy szeretne segíteni magyar sorstársain. Thomas Hoffmarck kerekesszékeket ajánl fel jutottaknak.

Peltzer Géza

Thomas Hoffmarck bejön a szerkesztőségbe, amelynek portájára több lépcső vezet fel. Elutasítja a segítséget,  fél kézzel a korlátba kapaszkodik, másikban a tolószéket hozza, közben vékonyka, béna lábait is igénybe veszi. Majd ismét a tolószékbe ül és molyogva elmondja, hogy segíteni szeretne magyar sorstársain azzal, hogy tolószéket ajándékoz annak, aki rászorul. Megbeszélünk egy találkozót Gyanógeregyén - ott él szombathelyi barátnőjével - majd távozik. Kifelé menet háttal ereszkedik le a lépcsőkön kerekesszékében ülve, miközben a korlátba kapaszkodik. 

Pár nap múlva találkozunk Gyanógeregye közelében. Kiszáll a kocsiból: miután kinyitja az ajtót, kiteszi az egyik kereket, aztán a vázat, végül a másik kereket. A kocsiból kihajolva összeilleszti a tolószéket, majd beemeli magát a szerkezetbe. Neki könnyen megy, mert rendkívül erős a felső teste  ezen azonban nem kell csodálkozni, hiszen egy világbajnokkal állunk szemben.



Ha Thomasszal nem történik súlyos baleset húsz évvel ezelőtt egy németországi bányában, ma is éli a bányászok egyhangú életét, és ma senki sem tudna  róla. Egy vonat elgázolta a bányalagútban, olyan sérülések érték, amelyek következtében többé nem tudott járni. Tolószékbe kényszerült, akaraterejét azonban nem veszítette el, és extrém sportokkal kezdett ismerkedni. Keményen edzett, sportolt több sportágban is. Az országúti kerekesszékes maratonban világbajnok: 90 nap alatt kerekezett el Németországból Törökoszágba. Útközben adományokat gyűjtött mozgássérültek, AIDS-betegek számára. Kosárlabdázik, vizisíel, triatlonozik  is kerekesszékben, kedvence a bungee jumping.

Kidolgozott egy látványos produkciót is, amelyet televíziós showkban mutat be tisztes fellépti díjért - a pénzt jótékonysági célokra fordítja. Két párhuzamos kifeszített kötélen hajt végig tolókocsijával a nézők millióinak szeme láttára. Kicsit szomorúan panaszolja, hogy nemrég nem engedték olyan magasan kifeszíttetni a kötelet, amilyen magasságban ő szerette volna.  (Megértem a rendezőket, mert Thomas  a produkció során nem használ védőhálót, kötelet.)


Meséli, hogy közel egymillió eurót szedett már össze jótékony célokra, és szeretne segíteni magyar sorstársain is: mutat is két korszerű tolószéket. Kérdem, mi lesz, ha huszan jelentkeznek nála a cikk megjelenése után. Akkor huszan fognak kapni tolószéket, mondja. Thomasnál minden ilyen egyszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!