Életfogytiglan a szanki baltás gyilkosnak

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy 28 éves férfit, aki 2009 augusztusában egy szanki tanyán baltával vert agyon egy 61 éves, svájci állampolgárságú asszonyt.

MTI

A korábban már háromszor elítélt vádlott tizenötször sújtott le áldozatára, majd 168 ezer forintnyi értéket zsákmányolt.
   
A táblabíróság jogerős ítéletében nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a férfit, aki legkorábban harminc év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.
   
A férfi 2008 decemberétől egy jászszentlászlói tanyán dolgozott. Többször segített munkaadójának állatokat és takarmányt szállítani a későbbi sértett szanki tanyájára, s eközben ismerkedett meg a svájci asszonnyal, akiről megtudta, hogy egyedül él, s kitapasztalta, hogy mindhárom kutyája barátságos az idegenekkel.
   
A vádlott 2009. április 20-án fogházba vonult, mert egy korábban kiszabott pénzbüntetést nem fizetett meg, s azt szabadságvesztésre változtatták. Büntetéséből július 30-án szabadult, ezt követően néhány napra visszatért a jászszentlászlói tanyára. Augusztus 4-én haza akart utazni a Heves megyei Istenmezejére, az útiköltségre kapott is 6 ezer forintot korábbi munkaadójától, a pénzt azonban alkoholra költötte. Erősen ittas volt, amikor elindult a svájci asszony tanyájára azzal a tervel, hogy ellop egy birkát, s azt pénzzé teszi. A házhoz érve viszont úgy döntött, az épületben fog értékeket keresni.
   
A tanya gazdája a házból kilépve felfedezte a tornác mellett megbúvó, kezében baltát tartó férfit, és sikoltozni kezdett. Az asszony megpróbált védekezni, hátrálás közben azonban a földre esett. A férfi összesen tizenötször sújtott le áldozatára.
   
A gyilkosság után a vádlott átkutatta a házat, műszaki cikkeket és 100 ezer forintnyi készpénzt vett magához. Ezt követően a szőnyegbe csavart áldozatot derítőaknába dobta. A holttestet másnap a sértett ismerősei találták meg.
   
A bűncselekmény után a vádlott visszautazott szülőfalujába, Istenmezejére. A lopott pénzt felélte, a műszaki cikkeket megpróbálta értékesíteni. A rendőrség tavaly augusztus 8-án fogta el a férfit.
   
A vádlott az eljárás során beismerte a bűncselekmény elkövetését, a fellebbviteli tárgyaláson azonban nem jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!