Országos helyzetkép: tarolt a Fidesz-KDNP, Tarlósé Budapest, Botka nyert Szegeden

Budapest új polgármestere Tarlós István, úgy fest a Fidesz-KDNP a fővárosi közgyűlésben is döntési pozícióban lesz. A megyei jogú városok közül a szocialisták egyedül Botka László győzelmének örülhetnek, de a szegedi közgyűlésben így sem lesz többségük, a Jobbik Tiszavasváriban szerzett polgármesteri címet.

MTI

A legtöbb településen győztek az esélyesek, a megyei közgyűlésekben tarolt a Fidesz-KDNP, miként Budapesten is esélye van a közgyűlési abszolút többség megszerzésére.

Budapesten Tarlós István lett az új főpolgármester, Miskolcon szoros küzdelemben a fideszes Krizai Ákos megelőzte az eddigi polgármestert, az MSZP-s Káli Sándort. Debrecenben - immár negyedszer - győzött Kósa Lajos (Fidesz), Szegeden a szocialista Botka László megőrizte pozícióját. Pécsett is Páva Zsolt (Fidesz) marad a polgármester, miként Győrött Borkai Zsolt (Fidesz).

Demszky Gábor, Budapest leköszönő főpolgármestere gratulált Tarlós Istvánnak. Közleményében úgy fogalmazott: Tarlós István személyében olyan vezetője lesz a fővárosnak, aki szereti Budapestet, és képes arra, hogy a pártérdekek fölé helyezze a fővárosiak érdekeit.

Budapesten a legtöbb kerületben, tizenkilencben fölényes Fidesz-KDNP győzelem született. A szavazatok 88 százalékos feldolgozottságát tekintve a XI. kerületben Hoffmann Tamás (Fidesz) megelőzte Molnár Gyulát (MSZP), az eddigi polgármestert. A XIII. kerületben viszont a szocialista Tóth Józsefet immár ötödik alkalommal választották meg polgármesternek. A XIX. kerületben Gajda Péter (MSZP), a XX. kerületben Szabados Ákos (MSZP) szintén győzhet  szoros küzdelemben, a XXIII. kerületben Geiger Ferenc (Civil Egyesület) lehet a polgármester.
   
Tiszavasváriban Fülöp Erik (Jobbik) nyerte a polgármesteri címet fideszes vetélytársa előtt. Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke MSZP-s jelöltet előzött meg Mátraverebélyen, az LMP-s országgyűlési képviselő, Ivády Gábor pedig Ivád régi-új polgármestere lett.

OLDALTÖRÉS: Megyei jogú városok - Polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

Megyei jogú városok - Polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

Megyei jogú városok - Polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

Megyei jogú városok - Polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

A megyei jogú városokban a nem végleges eredmények szerint (22.37) vasárnap az alábbi polgármestereket választották meg:
   
    Békéscsaba - Vantara Gyula (Fidesz-KDNP)
    Debrecen - Kósa Lajos (Fidesz-KDNP)
    Dunaújváros - Cserna Gábor (Fidesz)
    Eger - Habis László (Fidesz-KDNP)
    Érd - T.Mészáros András (Fidesz)
    Győr - Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP)
    Hódmezővásárhely - Dr. Lázár János (Fidesz)
    Kaposvár - Szita Károly (Fidesz-KDNP)
    Kecskemét - Dr. Zombor Gábor (Fidesz-KDNP)
    Miskolc - Dr. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP)
    Nagykanizsa - Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP)
    Nyíregyháza - Dr. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP)
    Pécs - Dr. Páva Zsolt (Fidesz)
    Salgótarján - Székyné Dr. Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP)
    Sopron - Dr. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP)
    Szeged - Dr. Botka László (MSZP-ÖSZE)
    Székesfehérvár - Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz)
    Szekszárd - Horváth István (Fidesz-KDNP)
    Szolnok - Szalay Ferenc (Fidesz)
    Szombathely - Dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP)
    Tatabánya - Schmidt Csaba (Fidesz)
    Veszprém - Porga Gyula (Fidesz-KDNP)
    Zalaegerszeg - Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP).

Nem lesz többsége Botka Lászlónak (MSZP) a szegedi közgyűlésben

Nem lesz többsége a vasárnap harmadszorra Szeged polgármesterévé választott Botka Lászlónak (MSZP-Összefogás Szegedért Egyesület) a Tisza-parti város huszonkilenc tagú közgyűlésében, ahol a legnagyobb, tizennégy fős frakciót a Fidesz képviselői alkotják majd.

A csongrádi megyeszékhely húsz egyéni mandátuma közül tizenegyet a Fidesz, kilencet az MSZP-Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei szereztek meg. A kompenzációs listán kiosztott nyolc mandátumból három-három a Fidesznek, illetve a MSZP-nek jutott, s a közgyűlés tagja lesz egy-egy jobbikos és LMP-s képviselő is.
   
A polgármester-választáson a szavazatok teljes feldolgozása alapján Botka László a voksok 52,51 százalékát kapta, B. Nagy Lászlóra (Fidesz) a választók 45,84 százaléka, Balogh Tiborra (Zöld Baloldal) pedig a választók 1,65 százaléka szavazott.

OLDALTÖRÉS: Budapesti kerületek - polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

Budapesti kerületek - polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

Budapesti kerületek - polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

Budapesti kerületek - polgármesterek - VÉGEREDMÉNY

A budapesti kerületekben a nem végleges eredmények szerint (22:37) az alábbi polgármestereket választották meg:

  
    Budapest, I. kerület - Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP)
    Budapest, II. kerület - Dr. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP)
    Budapest, III. kerület - Bús Balázs (Fidesz-KDNP)
    Budapest, IV. kerület - Wintermantel Zsolt (Fidesz-UE)
    Budapest, V. kerület - Rogán Antal (Fidesz-KDNP)
    Budapest, VI. kerület - Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP)
    Budapest, VII. kerület - Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP)
    Budapest, VIII. kerület - Dr. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP)
    Budapest, IX. kerület - Dr. Bácskai János (Fidesz-KDNP)
    Budapest, X. kerület - Kovács Róbert (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XI. kerület - Dr. Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XII. kerület - Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XIII. kerület - Dr. Tóth József (MSZP)
    Budapest, XIV. kerület - Dr. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XV. kerület - László Tamás (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XVI. kerület - Kovács Péter (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XVII. kerület - Riz Levente (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XVIII. kerület - Ughy Attila (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XIX. kerület - Gajda Péter (MSZP)
    Budapest, XX. kerület - Szabados Ákos (MSZP)
    Budapest, XXI. kerület - Németh Szilárd (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XXII. kerület - Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP)
    Budapest, XXIII. kerület - Geiger Ferenc (Civil Egyesület)

A fővárosi közgyűlésben egy mandátumos többséget szerzett a Fidesz-KDNP a 22.46-os adatok szerint:


A mandátumok megoszlása:


    
    Budapest (85,84 százalék)
    1. FIDESZ-KDNP - 17 mandátum
    2. MSZP - 10 mandátum
    3. LMP - 3 mandátum
       JOBBIK - 3 mandátum

OLDALTÖRÉS: Vezető pártpolitikusok gyorselemzései - ÖSSZEFOGLALÓ

Vezető pártpolitikusok gyorselemzései - ÖSSZEFOGLALÓ

Vezető pártpolitikusok gyorselemzései - ÖSSZEFOGLALÓ

Vezető pártpolitikusok gyorselemzései - ÖSSZEFOGLALÓ

A Fidesz és a KDNP vezető pártpolitikusai a tavaszihoz hasonló  győzelemről beszéltek a vasárnapi önkormányzati választás utáni első nyilatkozataikban; az MSZP szerint átmeneti trend az emberek jobboldal felé sodródása; az LMP a fővárosi közgyűlésben egyetlen párttal sem lép koalícióra; a Jobbik áttörésnek tartja az önkormányzati választást a párt életében.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a Fidesz-KDNP a tavaszihoz hasonló győzelem kapujában áll. A KDNP elnöke a választási részvétellel kapcsolatban újságírók előtt azt mondta, az emberek elégedettek voltak a kormány működésével, így sokan elmentek szavazni.
   
A szocialista tábornak van egy olyan része, amelyik belátta: a kormány eredményei az egész országnak jók, "ezért eljöttek ránk szavazni" - fogalmazott a kormányfő helyettese. A politikus úgy értékelte az eddigi eredményeket, hogy "saját táborunk egyetértett a kormány munkájával, lendületben voltunk, a saját táborunk eljött szavazni".
   
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint részben a választópolgárok, és sok esetben a helyi politikusok is már eleve lefutottnak tekintették az önkormányzati választást. A miniszter az MTI-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy a vasárnapi részvétel magasabb volt, mint az 1990-es és az 1994-es, és körülbelül az 1998-as önkormányzati választás részvételi adatához volt hasonló. Ezek alapján pedig úgy gondolja, hogy a 2002-es és 2006-os választás volt atipikus.
   
Most viszont az áprilisi parlamenti választási eredmények eléggé egyértelműek voltak, és talán ennek is hatása volt abban, hogy most az önkormányzati választásoknál nem annyira a 2002-es és 2006-os, hanem inkább az 1998-asra hasonlító részvételi adatok voltak - mondta.
   
Rogán Antal történelmi eredménynek nevezte, hogy húsz év után változások következnek be Budapest élén. A kormány és a települések egy nyelvet fognak beszélni - hangsúlyozta a Fidesz-KDNP belvárosi  polgármesterjelöltje a Duna Televízió műsorában.
   
Véleménye szerint nem az a probléma, hogy ha olyan emberek vannak polgármesteri tisztségben, akiknek más a pártszínük, mint a kormányé, hanem az, ha teljesen más nyelvet beszélnek. Rogán Antal kijelentette: ha Budapesten nem lopták volna el a pénzt az elmúlt négy évben, akkor a főváros is előrébb lenne.
   
Balogh András, az MSZP elnökhelyettese szerint átmeneti trend az emberek jobboldal felé sodródása, a sok távolmaradó pedig a választók kiábrándultságát, útkeresését mutatja. A politikus megerősítette az MTI információját, amely szerint a vasárnap délután óta ülésező elnökség a párt ideológiai megújulásának és gyakorlati átalakításának részleteiről tárgyalt.
   
Mint elmondta: az MSZP-nek meg kell szólítania a kiábrándult választókat, de ezt csak akkor tudja sikeresen megtenni, ha a párt radikálisan megreformálja saját magát. Hangsúlyozta: az MSZP-nek igazi baloldali, népi, demokratikus politikát kell folytatni.
   
Balogh András leszögezte, akkor van esélyük, ha az emberek elhiszik nekik, hogy elkötelezetten, őszintén és tisztességesen képviselik őket, ha nem, akkor az MSZP el fog tűnni.
   
A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a kirívóan alacsony részvétel semmiképpen nem jó, függetlenül attól, hogy a párt számára mit hoz a választás. Schiffer András, a párt parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: a húsz éves összehasonlításban is nagyon alacsony fővárosi részvétel mindenképpen önkritikára kell hogy késztesse a pártokat, illetve "azokat is, akik átszabták a választási rendszert".
   
Arra a kérdésre, hogy az LMP szereplését hogyan befolyásolhatja, hogy kevesen mentek el szavazni, azt felelte: másfél éves pártként nincsenek hajszálpontos felméréseik arról, hogy számukra milyen nagyságú részvétel lenne a legkedvezőbb. "Ez akár jól is elsülhet, meg akár rosszul is a mi esetünkben" - tette hozzá.
   
Az LMP kampányfőnöke, Karácsony Gergely leszögezte, hogy a fővárosi közgyűlésben nem lépnek koalícióra. Mint hozzátette: habár az LMP konstruktív párt, de a parlamentben és a fővárosi közgyűlésben is ellenzéki pártként akar dolgozni. Szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy "kerékkötői" lesznek a fővárosi politizálásnak, hanem abban bíznak, hogy a Fidesz általában majd más pártokkal is egyezteti a programját. Megjegyezte, hogy továbbra is megszavaznak mindent, ami az értékrendjükkel összeegyeztethető.
   
Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója szerint a pontos végeredménytől függetlenül az önkormányzati választás áttörést jelent a Jobbik számára. A politikus az MTI-nek azt mondta: amíg a négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson összesen hat képviselői helyet szereztek, most a megyei közgyűlések döntő többségébe bekerülhetnek, számos településen ott lesznek a képviselő-testületben, több helyen akár polgármestert is adhatnak, és ez nagy lökést ad majd a pártnak.
   
A Jobbik szervezettsége és társadalmi beágyazottsága szempontjából ez áttörés, dimenzióváltás - mondta a pártigazgató, hozzátéve: ehhez képest másodlagos, hogy országosan a második vagy a harmadik helyen végeznek-e.
   
A részvételi adatokat értékelve a pártigazgató elmondta: bár általában úgy tartják, hogy az alacsonyabb részvétel a radikális pártoknak kedvez, ennek az ellenkezőjét tapasztalták, hiszen a tavaszi parlamenti választáson sokkal jobban szerepeltek, mint az egy évvel korábbi európai parlamenti voksoláson. Szabó Gábor ezért nem örül a megszokottnál csekélyebb szavazói hajlandóságnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!