Vas megyében 51,54, Szombathelyen 44,32 százalékos volt a választási részvétel

Az országos átlagnál magasabb, de a 2006-osnál alacsonyabb volt a választási részvétel Vas megyében. Celldömölkön a választók 60 százaléka szavazott.

Erős D. Zoltán

Vas megyében a vasárnap esti 19 órás záróadatok szerint 215 ezer 298 választópolgár volt jogoult szavazni az önkormányzati választáson. Ezzel a jogával végül 110 ezer 765 választó élt. Ez 51,54 százalékos részvételi aránynak felel meg, ami mintegy 5 százalékkal magasabb az országos átlagnál és 4 százalékkal haladja meg a régiós mutatót. Ugyanakkor alatta maradt a négy, illetve nyolc évvel ezelőtti értéknek.

Szombathelyen a névjegyzékbe vett 65 ezer 48 választópolgár közül 28 ezer 827-en járultak az urnákhoz, ami 44,32 százalékos részvételi arányt eredményezett. A vasi városok közül kiemelkedett Celldömölk, ahol névjegyzékben szereplők csaknem 60 százaléka járult az urnákhoz. De nagy volt a szavazókedv Bükön is, ahol ugyancsak  meghaladta a részvételi arány a megyei átlagot. 

A tízezer lakosúnál nagyobb vasi városok közül Sárváron és Kőszegen volt a legalacsonyabb, ám a 40 százalékot itt is meghaladó részvételi arány.  

A kistelepülések közül Felsőjánosfa, Hegyhátsál, Orfalu és Sárfimizdó kiemelkedően teljesített, a részvétel  meghaladta a 90  százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!