Agysérültek: szociális rehabilitáció nélkül nincs gyógyulás

A múlt héten Szombathelyen rendezett nemzetközi konferencián, amely az agysérült emberek rehabilitációjában résztvevő szakemberek továbbképzését segíti elő(ABI) kidolgoztak egy uniós képzési rendszert.

Greiner-Csapó Júlia

- Magyarországon évente körülbelül húszezer embert ér agysérülés. A sérülések különböző mértékűek lehetnek, de sok esetben teljes egészében megváltoztatják az érintett személyek és a közeli hozzátartózóik életét - mondta Antal Zsuzsanna, a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. munkatársa, az ABI projekt menedzsere a sajtótájékoztatón. Az agysérült emberek egészségügyi rehabilitációja mellett a szociális rehabilitáció is rendkívül fontos, enélkül leépülnek a betegek és az addig elnyert eredmények eltűnnek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ABI szakmai rendezvénysorozata harmadik állomáshához érkezett Szombathelyen. Az előző két nemzetközi konferenciát Szlovéniában és Franciaországban rendezték meg, amelyen öt EU-tagállam szociális szakemberei kidolgoztak egy továbbképzési anyagot. A képzési anyag célja az, hogy tagállamokban egységes legyen a felkészítése és továbbképzése a szakembereknek. A tananyagot először jövő tavasszal fogják a részt vevő országok kipróbálni.
 
- Hatalmas előrelépést jelent az egységes képzési anyag Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. Szükség van jól felkészült szakemberek képzésére - mondta Ariele Lambert szociológus, aki a konferencián Franciaországot képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!