Egyre több a diplomás munkanélküli

2010 első kilenc hónapjában havi átlagban 2 ezer 766 diplomás álláskeresőt regisztráltak a régió munkaügyi kirendeltségei. Ez az előző évinél 10,7 százalékkal több.

Erős D. Zoltán

A nyugat-dunántúli régióban 2009-ben havonta átlagosan 2 ezer 497 felsőfokú végzettségű munkanélküli szerepelt a nyilvántartási rendszerben, derül ki a Nyugat-dunántúli  Regionális  Munkaügyi  Központ  összegzéséből. Ez csaknem 40 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Győr-Moson-Sopron megyében a régiós átlagnál 7,1 százalékponttal nagyobb mértékben, Vas megyében az átlagos szinten, míg Zala megyében az átlagnál csak 8 százalékponttal kisebb mértékben bővült a diplomás álláskeresők száma az elmúlt évben.

Az idén év első kilenc hónapjában folytatódott a növekedés. Havonta átlagosan 2 ezer 766 diplomás álláskeresők szerepelt a nyilvántartásban, ez 10 százalékkal magasabb az előző évinél. Mindezek ellenére a diplomás munkanélküliek száma viszonylag alacsony az összes munkanélkülihez képest.

A 2009-es minden hónapjában több diplomás regisztráltatta magát munkanélküliként, mint egy évvel korábban. A beáramlás július, augusztus és szeptember hónapokban volt a legerőteljesebb, de még októberben is az átlagos mérték fölött alakult.

A belépők közül majdnem minden ötödik volt pályakezdő fiatal, többiek nem pályakezdőként váltak munkanélkülivé.  2010 első kilenc hónapjában mérséklődött a felsőfokú végzettségűek beáramlása. A belépések száma 2,5 százalékkal még így meghaladta az előző év azonos időszaki adatot. 

Ezek  mintegy 22 százaléka volt pályakezdő fiatal.  A régióban 2009-ben regisztrált munkanélküli vált diplomások közül közel minden ötödik dolgozott korábban a feldolgozóiparban, mára ez az arány 13 százalék alá csökkent. Az  egyéb közösségi, személyi szolgáltatás területéről elbocsátottak aránya a 2009. évi 16,9 százalékról az idei évben 21,4 százalékra nőtt. 

Növekedés  történt  az oktatás területén  is. A kereskedelemből elbocsátott  diplomások aránya 11-12 százalék volt. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők csaknem kétharmadát e négy területéről bocsátották el tavaly és eddig az idén. 

A felsőfokú végzettségű álláskeresők többsége a fiatalabb korosztályokból kerül ki: 38-40 százalék legfeljebb 30 éves, további csaknem 25 százalék pedig maximum 40 éves.  

PEDAGÓGUSOK MINT ÁLLÁSKERESŐK

Az  álláskeresőként regisztrált diplomások közül minden ötödik szakképzett pedagógus. A műszaki és természettudományi foglalkozásúak részaránya az elmúlt évi 17 százalékról 14,6-ra mérséklődött. A gazdasági és pénzintézeti ügyintézők valamint az irodai jellegű munkát végzők aránya pedig 10-10 százalék körül alakul. A diplomás álláskeresők körében is bővült a hosszabb ideje munka nélkül lévők aránya, s megközelítette a  15 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!