Gyilkosság: kétszer szúrta nyakon az asszony az élettársát

Jogerőssé vált a büntetése annak a nőnek, aki másfél évvel ezelőtt két késszúrással megölte az élettársát az Óperint utcai hídon. Tettéért kilenc év börtönt kapott.

Simon Erzsébet

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a Vas Megyei Bíróság júniusban hozott végzését H. Mónika emberölési perében. A nőt, aki tavaly júniusban megölte a Bundzsaként ismert élettársát, főbüntetésül kilenc év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mellékbüntetésként pedig hat évre eltiltották a közügyektől. A Vas Megyei Bíróság dr. Rácz József vezette büntetőtanácsának ítélete ellen a vádlott és a védője jelentett be fellebbezést, mégpedig  enyhítésért.

A Győri Ítélőtábla nem akceptálta a kérvényt  tájékoztatta lapunkat dr. Pozsonyi János, a Vas Megyei Bíróság elnökhelyettese. A másodfokú hatóság végzésének indoklása szerint a megyei bíróság a bizonyítékok helyes mérlegelésével megalapozott tényállást állapított meg, okszerűen vont következtetést H. Mónika vádlott bűnösségére,  és cselekményének minősítése is megfelel a büntető anyagi jog szabályainak. Egyetértett az Ítélőtábla a Vas Megyei Bíróság azon álláspontjával is, miszerint alaptalan a védelemnek az erős felindulásra való hivatkozása, mivel nem volt a cselekmény elkövetésének méltányolható, erkölcsileg menthető oka.   A kiszabott fő-, és mellékbüntetést az Ítélőtábla szükségesnek és elégségesnek tartotta a büntetési célok kifejezésére, ezért nyilvános ülésen eljárva helybenhagyta a Vas Megyei Bíróság ítéletét.
 


H. Mónika nemcsak a bíróság előtt, hanem már a rendőrségi kihallgatásakor is beismerte a tettét,  bűnösnek is vallotta magát, mert véget vetett a roma körökben Bundzsaként ismert férfi életének. A tragédia tavaly június 18-án késő este Szombathelyen, az Óperint utcai hídon történt. Itt, és a közeli benzinkútnál  ahová taxival érkeztek az egyik borozóból, hogy cigarettát vegyenek    keveredett szóváltásba az aznap (is) sokat italozó  pár. A taxi nem várta meg vitatkozó duót, s amikor a Perint hídjára ért a páros, a veszekedés hevében a nő egy kisebb konyhakést előkapva kétszer is nyakon szúrta Bundzsát. Az igazságügyi orvos szakértő megállapítása szerint ezek a szúrások okozták a férfi halálát.  Járókelők   akik látták az erősen vérző és hörgő férfit  hívták a mentőket, ők mintegy háromnegyed órán keresztül próbálták megmenteni a férfit, de az elvérzett. 


BÖRTÖNBŐL JÖTT, BÖRTÖNBE MEGY
H. Mónikának öt gyermeke van. A két idősebbet már korábban állami gondozásba adta, a három kisebbet azok apjával együtt nevelte addig, amíg össze nem jött Bundzsával. A 34 éves roma férfi tavaly május közepén szabadult a börtönből: lopás és egyéb erőszakos cselekedetek miatt ült két és fél évet. Mónika az ő kedvéért hagyta ott addigi élettársát, aki állami gondozásba adta a közös gyerekeiket. Emiatt az asszony nagyon elkeseredett, s inni kezdett. Vita, halál, börtön lett a vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!