Falugondnoki buszok: egyre nehezebb a fenntartásuk

A magas üzemanyagár komoly gondokat okoz a falugondoki buszok működtetésében. Egyesek szerint kilátástalan a helyzet.

Bajdó Bettina

Az éves állami normatíva sosem volt elég a falugondnokok bérére és annak járulékaira, valamint a működési (üzemanyag, biztosítás, adminisztratív feladatok) kiadásokra. Amióta azonban drasztikusan megemelkedett az üzemanyag ára, még nehezebb fenntartani a buszokat.
 
- Nagy gondot jelent a drága üzemanyag - mondja Orbán László, Telekes polgármestere. Vannak olyan kötelező teendőink, melyeket el kell látni, azonban az állami normatíva erre sem elég. Kénytelenek vagyunk spórolni, így az önként vállalt teendőinket csökkenteni kellett. Azzal próbálunk némi pénzt megtakarítani, hogy decemberben adtuk ki a szabadságát a falugondnokunknak.

Orbán László elárulja, hogy éves szinten 800 ezer forinttal többe kerül a falugondnoki szolgálat fenntartása, mint amennyi az állami normatíva. Hozzáteszi, ennyivel kell kipótolniuk a működtetéshez szükséges összeget, s  a pénznek máshol is lenne helye.

- Nagy kérdés az, hogy hogyan tovább - folytatja a polgármester.  - Kilátástalan a helyzetünk. Nekem a szívem vágya volt, hogy a településnek legyen falubusza. Sok az idős ember a faluban, őket a falugondnoki busszal szállítjuk vizsgálatokra, kezelésekre. Általában Körmendre megy a busz, de előfordul, hogy Szombathelyre kell elvinni valakit.  Az elmúlt hónapok alatt megtanultunk nemet mondani. Most már egy fővel nem indul el a busz, minimum három embernek össze kell gyűlnie ahhoz, hogy bemenjünk Körmendre. Szerencsére olyan falugondnokunk van, akik megszervezi még azt is, hogy egy délelőtt  menjenek az idősek a kórházi kezelésekre, vizsgálatokra.

Ugyanezen a véleményen van Kránitz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere is.
 
- Úgy gondolom, hogy eddig sem kaptunk elengedő támogatást a működtetéshez - fűzi hozzá a polgármester. - S ehhez hozzájön még az   üzemanyag árának drasztikus emelése. A busszal időseket és iskolásokat szállítunk, vannak kötelezettségeink. Éppen múlt héten készítettük el az éves elszámolást. Hatvanezer forinttal többe került az üzemanyag, mint a korábbi évben. Kipótoltuk az összeget, ám ez a pénz másra is kellett volna. 

Történelmi csúcson az üzemanyagárak

Történelmi csúcson van az üzemanyag ára. A 95-ös benzinért literenként 355, a gázolajért pedig 345 forintot kell fizetni. Az idén januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak kutaknál.
 
2000-ben 223, 2001-ben pedig mindössze 199 forint volt a 95-ös benzin literára. 2008-ban 230 forintot, 2009-ben pedig 293 forintot kellett fizetni átlagosan a benzin literjéért.

Tíz évvel ezelőtt átlagosan 228 forint volt a gázolaj litere, 2001-ben viszont lecsökkent az ára 193 forintra. Míg 2007-ben 192 forintot kértek el a kutakon a gázolaj literjéért, 2008-ban már 249 forintot kellett fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!